Karantina koşullarına uymamanın cezası nedir?

Hepimizin bildiği gibi son dönemlerin en önemli ve belki de tek konusu koronavirüs ve bu virüsün hayatımıza etkisidir. Dünya çapına yayılan ve henüz bilinen bir tedavisi bulunmayan virüsün en önemli özelliği insandan insana çok hızlı bir şekilde yayılmasıdır.  Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak kabul edilen bu korona virüs salgını neticesinde pek çok ülke halk sağlığını koruyabilmek adına çeşitli tedbirler aldı. 

Koronavirüsün çok kolay bir şekilde  yayılmasından ötürü ülkeler koronavirüs ile mücadelede ilk önce sınırlarını diğer ülkelere kapatarak virüsün kendi ülkelerine gelmesini engelleye çalıştılar. Uzun vadede bunun bir çözüm olmadığı ne yazık ki acı tecrübeler ile anlaşılmış bulunmakta.  Gelinen noktada başta İtalya, Çin ve Fransa olmak üzere pek çok devlette virüsün yayılmasının durdurulması için sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş bulunmakta.

 Ülkemizde koronavirüs ,alınan tedbirler neticesinde, diğer dünya devletlerine göre oldukça sonra görülmüş olsa da bugün virüsün yayılma hızı  tüm vatandaşları tedirgin etmekte. Sağlık bakanı başta olmak üzere ilgili pek çok bakanlık iş bu virüs sebebi ile çeşitli tedbirler almakta ve bu tedbirler her geçen gün biraz daha artmaktadır. 

Alınan başlıca tedbirlerden birisi  kendisinde koronavirüs tespit edilmiş olan veyahut koronavirüs taşıma şüphesi bulunan(özellikle yurt dışından gelmiş bulunan ) kişilere karantina uygulaması yapmak olmuştur. Bilim adamlarının görüşü üzerine halk sağlığını tehlikeye atmamak adına alınmış bu tedbir dünya çapında gelişmiş pek çok devlette de uygulanmaktadır. 

Bu tedbir ile kişilerin koronavirüsü taşıyıp taşımadığı gözlemlenerek hem kişi  hem de toplum lehine bir uygulama yapılmaktaysa da karantina altına alınmış bazı vatandaşların çeşitli sebepler ile bu karantinayı delmeye çalıştıklarını üzülerek izlemekteyiz. Karantinaya uymayarak kendi sağlığı ile beraber toplum sağlığını da riske atan vatandaşlar hakkında TCK  da açık bir yaptırım bulunmaktadır.

Türk Ceza Kanunu’nun  Kamu sağlığına karşı suçlar bölümünde yer alan  195. Maddesine göre;

  1. Bulaşıcı hastalıklardan birine yakalanmış veya bu hastalıklardan ölmüş kimsenin bulunduğu yerin karantina altına alınmasına dair yetkili makamlarca alınan tedbirlere uymayan kişi, iki aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Kanunun açık maddesinden de anlaşılacağı üzere ilgili mercilerin almış olduğu karantina tedbirine uymayan vatandaş 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası alacaktır. Ceza miktarının az olması sebebi ile bu kapsamda yapılan yargılama sonucunda verilecek ceza para cezasına da çevrilebilir. Fakat bu cezanın kişinin adli siciline işlemesi kuvvetle muhtemeldir.

Söz konusu kanun maddesi bugüne değin  uygulamada sık kullandığımız bir kanun  maddesi olmamakla beraber, artan karantina isyanları ile birlikte iş bu kanun maddesinden yargılanan kişi sayısı da artacağa benziyor. Nitekim Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de bu konuda kimseye ayrıcalık tanınmayacağını, karantina uygulamasını delenler hakkında  kanun hükmünün uygulanacağını açıkça belirtmiştir. Bu kapsamda geçtiğimiz gün Fransa’dan gelen vatandaşlar içerisinden 2 kişinin karantinadan polis memurları marifeti ile çıkartılması şeklinde gelişen olay hakkında Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştır.

Kişinin, koronavirüsü taşıdığını  bile bile bir başkasına da hastalığını bulaştırmak amaçlı  hareketler de bulunması(örneğin tükürmek ) durumunda ise ben ,kasten yaralama  veyahut neticesi sebebi ile ağırlaşmış yaralama hükümlerinin uygulanacağı kanaatindeyim. Fakat bu konunun doktrinde tartışma yaratacağı muhtemeldir.

Alınan tüm tedbirler halk sağlığı için olup, kişilerin hem kendi hayatlarını hem çevrelerindeki insanların  hayatlarını tehlikeye atmamaları için karantina uygulamaları konusunda hassasiyet göstermeleri, aksi takdirde haklarında yargılama başlatılacağını unutmamaları gerekir. Umarım hiç değilse geçtiğimiz şu zor günlerde koyulan kurallara uyarak koronavirüs tehlikesinden bir an önce kurtuluruz.  

Av. Merve Yiğit

Yorumlar

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.