Kızılay 152 yaşında!

Kızılay, 11 Haziran 1868 tarihinde savaşta yaralanan askerlere yardım etmek amacıyla Dr. Marko Paşa, Dr. Abdullah Bey, Kırımlı Aziz Bey ve Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa’nın girişimleri sonucunda kuruldu. Kurulduğunda taşıdığı isim Osmanlı Yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti'ydi.

1. Meşrutiyetin ardından Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti ismini alan Kızılay, 93 Harbi'nden 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’na kadar ülkemizin katıldığı savaşlarda Mehmetçiğimizin hemen bir adım arkasında kurduğu hastaneler, hastane gemileri ve sağlık personelleriyle mücadele etmiştir.

Kahraman Mehmetçiğimizin yanı sıra dost ve düşman askerlerinin, savaş esirlerinin ve savaştan etkilenen sivil halkın tedavi ve bakımını üstlenmiş, ayrım gözetmeksizin yardımlarını yapmıştır.

Kızılay, Balkan Savaşları sırasında patlak veren Kolera Salgınını önlemek için Hadımköy'de bir salgın hastanesi açtı. Kolera Salgını önlendikten sonra yaralı askerlerin tedavisi için hizmet veren tarihi Hadımköy Hastanesi, günümüzde de Korona salgınına karşı mücadele etmektedir.

1935 yılına kadar Hilal-i Ahmer Cemiyeti ismini taşıyan cemiyete Ulu Önder Atatürk tarafından Kızılay adı verilmiştir. Türkiye Kızılay Cemiyeti, ilk yardım eğitimi vererek, ülkemizin kan ihtiyacını sağlayarak, afetzedelerin bakımını üstlenerek acıları dindirmeye çalışmaktadır.

İnsanlık, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, hayır kurumu niteliği, birlik ve evrensellik ilkeleriyle hareket eden Uluslararası Kızılay-Kızılhaç Topluluğu'nun doğal ve etkin bir üyesi olan Türk Kızılayı, ilk Kızılay olma özelliğini de taşıyor.

Etiketler
kızılay
kızılay 15 yaşında