Kriz sağlık sistemlerini sınava tabii tuttu

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) en üst karar alma organı olan 73. Dünya Sağlık Asamblesi (DSA) iki günlük toplantının ardından dün akşam sona erdi. Toplantı sonunda 120 ülke küresel ortak bir plan üzerinde mutabakat sağladı. Coronavirüs salgınına karşı ortak mücadele ve işbirliği kararı çıktı. ABD’nin saldırgan tutumları ve tehditleri ise sonuç vermedi.

194 ülke temsilcisinin katıldığı toplantı, Covid-19 için üretilecek aşı, ilaç ve diğer teknolojilerin küresel çapta "ortak erişiminin" ve "adil dağıtımının” sağlanması gündemi ile başlayıp, salgının sebep ve sonuçlarının daha iyi anlaşılabilmesi için önerilen ‘bağımsız soruşturma’ tartışmaları ile devam etti. Birleşmiş Milletler’den Dünya Sağlık Örgütü’ne ve Avrupa Birliği’ne kadar uluslararası kurumlar ve ülkeler coronavirüse karşı ortak mücadele, dayanışma ve birlikte çözüm üretme vurgusu yaparken, ABD ise Çin ve DSÖ karşıtı söylemlerini devam ettirdi, fon kesme tehditlerini artırdı. ABD Başkanı Trump, aşının küresel kamu hizmetine sunulmasına karşı çıktı. ABD’nin bu tavrı toplantıda büyük tepki topladı. Tarihinde ilk kez video konferans yöntemi ile toplanan Asamblenin ilk gününde konuşma yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Türkiye, potansiyel vakaları (Covid-19) en hızlı tespit eden ülkelerden biri olmuş ve erken evrede tedaviyi tek merkezden başlatarak önemli bir adım atmıştır" ifadelerini kullandı. Bakan Koca konuşmasında, küresel dayanışma ve işbirliği vurgusu yaptı.

KRİZ SAĞLIK SİSTEMLERİNİ SINAVA TABİ TUTTU

Koca, "Yıllardır teoride konuştuğumuz birçok konunun pratikteki acı gerçekleriyle yüzleştiğimiz farklı bir dönemden geçiyoruz. Bugüne kadar evrensel sağlık kapsayıcılığı, krizlere hazırlık gibi kavramlar, Asamblelerde hep tekrarladığımız konular oldu. Covid-19 pandemisi, bu kavramlar çerçevesinde hem ulusal sağlık sistemlerimizi hem de küresel sağlık yönetimini çok zorlu bir sınava tabi tutmuştur" diye konuştu.

Koca, salgındaki sınavda, gelişmişlik farkı gözetmeden hangi ülkenin daha iyi altyapıya sahip olduğu ve nasıl bir sağlık sistemi kurguladığının ortaya çıktığını vurguladı.

HIZLI TESPİT ERKEN TEDAVİ

Bakan Koca, konuşmasına şöyle devam etti: "Türkiye, potansiyel vakaları en hızlı tespit eden ülkelerden biri olmuş ve erken evrede tedaviyi tek merkezden başlatarak önemli bir adım atmıştır. Bu sayede, bu süreci can kaybı ve sağlık sistemine etkileri bakımından en az zararla atlatan ülkelerin başındadır. Türkiye, öncelikle aldığı tedbirlerle hastalığın sınırlarından girmesini 3 ay ötelemeyi başarmış ve bu sürede sağlık sistemini salgına hazır hale getirmiştir."

Sağlık Bakanı Koca, halen Türkiye'de, hastanelerde yatak doluluk oranlarının yüzde 40'ın altında ve yoğun bakım doluluk oranın da yüzde 60'ın altında olduğunu vurguladı.

‘TARİHİ FIRSATI HARCAMAYALIM’

Türkiye'nin evrensel sağlık kapsayıcılığı altında tüm hizmetleri vatandaşlarına ücretsiz olarak sağlayan ender ülkelerden biri olduğunun altını çizen Koca, şunları kaydetti:

"Bilgi, deneyim ve birikimlerimizi karşılıklı paylaşmaya her daim hazırız. Kayıplarımızın derin üzüntüsünü yaşarken, daha sağlıklı bir geleceğin inşası adına Covid-19'un sunduğu tarihi dayanışma fırsatını, farklı ihtilaf ve mücadelelerle harcamamalıyız. Ülkemin her zaman bu anlayışla küresel dayanışma ve çözüm arayışlarının bir parçası olacağını ifade etmek isterim.”