Maske ile gripten de Covid-19’dan da korunun

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, kış hastalıkları ve yeni tip koronavirüsten (Covid-19) korunmak için önerilerde bulundu.

Yorulmaz, izolasyon kurallarına uymayanların toplum sağlığı için büyük risk oluşturduğuna işaret etti. Havaların giderek soğumaya başlayacağını belirten Yorulmaz "Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi hastalıkların da görülmeye başlayacağı günler çok uzak değil. Bunların hepsi hava yolu ile bulaşan ve aynı Covid-19 gibi solunum sistemini tutan hastalıklar." diye konuştu. 

Kış mevsiminde sık görülen enfeksiyon hastalıklarının yaygınlaşmaya başlamasıyla iki sorunun ortaya çıkabileceğini vurgulayan Yorulmaz, şöyle devam etti:

"Diğer solunum sistemi enfeksiyonları ile Covid-19'u ayırt edebilmek için bugün mevcut PCR testinden katbekat fazla test yapılması ihtiyacı doğabilecek. Solunum sistemini tutan bulaşıcı hastalıkların akciğerleri de enfekte etmesi ile Covid-19'un bu hastalarda çok daha ağır seyretmesi ihtimali var."

Kış hastalıkları ve Covid-19'dan korunmanın mümkün olduğunu aktaran Yorulmaz "Kış hastalıkları ve Covid-19'dan aynı anda korunmak mümkün. Maske kullanımı, fiziksel mesafe, kalabalık ortamlardan kaçınma, öksürür aksırırken ortama mikrop yayılmasını engelleyecek biçimde öksürme, aksırma ve hijyen gibi önlemler alınabilir." ifadesini kullandı.  

EVLER SIK HAVALANDIRILMALI

Yorulmaz, salgın sürecinin hastalanmadan atlatılabileceğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Kalabalık ortamlara girmekten kaçınmak, ev dışında ve eve misafir geldiğinde mutlaka ağzı ve burnu birlikte kapatan maske kullanmak, insanlarla aramızda en az 1,5 metre mesafe bırakmak, kucaklaşmaktan, öpüşmekten, tokalaşmaktan kaçınmak, mümkün olduğunca evde vakit geçirmek, misafirliğe gitmekten kaçınmak, dışarıdan eve gelindiğinde mutlaka en azından el ve yüzümüzü sabun ve su ile yıkamak önemli tedbirlerdendir. Evlerimizi, çalıştığımız ortamları hava kirliliğinin olmadığı saatlerde temiz havayla sık sık havalandırmalı, sağlıklı beslenmeye özen göstermeliyiz."

 

 

Etiketler
maske
grip
covid-19
maske tak
trakya üniversitesi