Maskenin Önemi! Covid-19’lu 2 kuaför, temas ettiği 140 müşteriye virüs bulaştırmadı

ABD de COVID-19 ile enfekte olduğu belirlenen iki kuaförün 140 kişiyle temas ettiği, buna karşın kimseye virüs bulaşmadığı belirlendi. Yetkililere göre tüm müşteri ve çalışanların maske takması, bulaşmayı önledi.

ABD’nin Missouri eyaletinin Springfield şehrinde yaşanan bu olay COVID-19 salgını sırasında maskenin ne kadar önemli olduğunu gösterdi.

Maske sayesinde kimseye bulaşmadı!

COVID-19 enfekte kuaförlerle temas eden 7 meslektaşları ve 140 müşteriden 46 kişiye test yapıldı. Testlerin tamamı negatif sonuçlandı. Diğer kişiler ise 14 günlük koronavirüs inkübasyon süresi boyunca karantinaya alındı. Şu anda 14 günlük karantina süresi geride kaldı ve şehrin sağlık yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre, temas eden hiçbir müşteri ve çalışana COVID-19 bulaşmadı.

Karantina süresi boyunca, test yapılmayan kişiler günde 2 kez yetkililer tarafından arandı ve COVID-19 belirtileri gösterip göstermedikleri soruldu. Şehrin sağlık direktörü Clay Goddard, yaptığı açıklamada “Maskenin COVID-19 bulaşmasını önleme konusundaki rolünü gösteren bir olay yaşandı. Temasların nasıl yaşandığını, hangi maskelerin kullandığını da araştırıyoruz.” dedi.

Kuafördeki bir çalışanın 56 kişiye, diğer bir çalışanın ise 84 müşteri ve 7 başka çalışanla temas ettiği bildirildi. Temasların Mayıs ayı sonunda 8 günlük bir dönemde gerçekleştiği belirlendi.

Bilimsel araştırmalar maske takmanın bulaşmayı yavaşlattığını gösteriyor!

Geçtiğimiz günlerde saygın akademik dergilerden Lancet’te yayınlanan bir araştırmada insanların COVID-19 bulaşmasını önlemek için 2 metre mesafeyi korumaları ve maske takmaları önerilmişti. Araştırmada, maske takılmadığında %17,4 olan bulaşma ihtimalinin maske takıldığında %3,1’e düştüğü belirlenmişti.

Dünya Sağlık Örgütü de geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir kılavuz ile koronavirüsün yayıldığı bölgelerde ülkelerin maske takma kuralı uygulaması gerektiğini söylemişti.

Ülkemizde de Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, maske kullanımıyla ilgili bir açıklama yaparak, “Herkesin taşıyıcı olma riski var, herkes maske taksın” demişti.

Etiketler
maske
sosyal mesafe