'Maske'yi düşürelim!

Türkiye’nin gündemi tıbbi maske.

Kişinin kendini ve başkalarını koruma adına maske takması genel bir doğru. Ama maskeye ulaşmada tam anlamıyla bir kriz yaşanıyor. Krizin nasıl oluştuğuna yakından baktığımızda çok şey söylenebilir. İlk olarak maske talebi artınca maske üreten firmalar yeterli stokları olmadığı için fiyatları inanılmaz seviyelere yükseltiler. Toplumda haklı olarak bir tepki oluştu. Bu arada satış noktalarından biri olan eczaneler bu durumun sorumlusuymuş gibi gösterilmeye çalışıldı. Bunun nedenlerini ayrıca tartışabiliriz. Şimdilik şunu söyleyebilirim: OTS denen “Tezgah Üstü Satılan Preparatlar” konusunu anımsayalım; eczanede satılan bazı ürünlerin eczane dışına taşınması için uğraşanları da biliyoruz.

Şimdi güncele dönelim.

Konu başlığı “Maskeyi düşürelim!”.

Kimin maskesini?

Bakınız, Cumhurbaşkanımız ‘maske curcunası’nı kendince sonlandırmak istedi. Doğrudur, yanlıştır, politik tercihtir; geçin bunları. Devletin tepe erki “maskenin yurttaşa ücretsiz dağıtılmasını” net bir şekilde ortaya koydu mu? Koydu. Peki etkin ve yetkin konumda olan bürokratlar, teknokratlar Sayın Cumhurbaşkanı’na yeterli desteği sağlayıp sorunu bir çırpıda çözdüler mi? Çözmediler. Çözebilirler miydi? İddia ediyorum yarım saat içinde yöntem fiiliyata geçebilirdi. Ayak sürüyenlerin başta Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti ve SGK yönetimi olduğunu düşünüyorum. Bu iddia yüzünden zarar görmem umarım. Hadi TEB ve SGK düşünemedi diyelim, ya kardeşim bu ülkenin bilişim kurumları hangi günler için varlar?

Şimdi çözüme gelelim. “Hadi canım sen de bu kadar kolay mıydı?” diyenleri duyuyor gibiyim.

Değerli okurlar MEDULA denen bir bilişim sistemimiz var. İnsanların kolay anlaması için REÇETE SİSTEMİ diyelim. Bu sisteme aynı iğne ucu, enjektör vb. gibi bir ürün tanıtımı daha yaparsınız olur biter. 

Bakın nasıl bir çözüm yolu bulmuş ‘iyi bilmişler’? (İstanbul Eczacı Odası web sayfasından alınmıştır:

  • “Sağlık Bakanlığının temin edeceği maskeler İstanbul Ecza Koop, Selçuk Ecza ve Alliance Healthcare depolarına ulaştırılacak ve eczanelerimize dağıtımı yapılacaktır.
  • Eczanelerimizin sadece bir depo üzerinden 500 adet (10 kutu) maske talebinde bulunması gerekmektedir. Talepler Bakanlık tarafından takip edileceği için tek bir depo üzerinden talepte bulunulması önemlidir.
  • 20-65 yaş arasındaki vatandaşlarımıza "10 gün için kişi başına 5 adet maske" verilecektir. 
  • Vatandaşlarımız, Sağlık Bakanlığı tarafından cep telefonlarına gönderilecek mesajdaki kodu eczanelerimize bildirerek maske alabilecektir. Eczacılarımız, bu kodu TİTCK tarafından İTS veya Reçetem Sisteminde açılacak yeni bir butona girecektir. TİTCK tarafından hangi sistemin kullanılacağı belirlendikten sonra sizlerle ayrıca paylaşılacaktır.

Uygulama eczanelere maskelerin ulaşmasının ardından başlayacaktır.”   

Koşullarını siyasi erkin istediği şekilde ayarlayabilirsiniz. İşi yokuşa sürüp siyasi erki zora sokmanın böyle zamanda kime yararı var ki Allah aşkına? Biz eczacılar toplumdan gelen tepkilerin birinci derecede tanıklarıyız.

İlgili, bilgili ve yetkili mercilere saygılarımla sunarım efendim.

Ecz. Arif Yayla

Yorumlar

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.