Normalleşme sürecinde de diş hekimleri filyasyon çalışmalarında görevlerine devam ediyor

Normalleşme süreciyle beraber birçok kurum rutin çalışma saatlerine dönmeye başladı fakat Covid-19 ile mücadele devam ediyor. Bu mücadelede en büyük görevi sağlık emekçileri üstleniyor. Bu çalışmaların en önemli halkalarından birini ise filyasyon ekipleri oluşturuyor.

 Covid-19’un tespit edilmesi ve kontrol altına alınmasında filyasyon hayati rol oynuyor. Onlar, gece gündüz demeden her yerde Covid-19 salgınına karşı savaşıyor. Bu süreçte filyasyon ekibinde yer alan diş hekimleri canla başla çalışmaya devam ediyor. Kamuda çalışan diş hekimleri yoğunlukla büyükşehirlerde filyasyon ekiplerinde görevlendirildiler. Normalleşme sürecine girilse de diş hekimlerinin filyasyon ekiplerindeki görevi devam ediyor.

 

DİŞ HEKİMLERİ 7/24 SAHADA

Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde görev yapan Diş Hekimi İsmail Peker Türkiye’nin filyasyondaki başarısında kamuda çalışan diş hekimlerinin büyük rolü olduğundan bahsetti. 25 Mart 2020 tarihinden itibaren filyasyon ekibinde görevlerinin başladığından bahseden İsmail Peker “Ben Fatih İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde görevliyim. Burada 5 ekip olarak çalıştık.  Çalışma saatleri 08:00-16:00, 16:00-00:00, 00:00-08:00 arasında 3 vardiyaya ayrıldı. İlk iki vardiyada ikişer grup, son vardiyada bir grup olacak şekilde çalışma grupları planlandı. Çalışma günleri ve planı İlçe Sağlık Müdürlüğü’nce yerellere göre belirlendi. Bu nedenle her ilçenin çalışma sistemi çok farklı. Örneğin biz günübirlik çalışıyorduk fakat başka ilçelerde bazı meslektaşlarımızın her gün filyasyon çalışmalarına gelmeleri talep edildi. Bu durumun psikolojik ve fiziksel olarak çok yorucu olduğunu düşünüyorum, çalışma koşullarının daha adil olması gerekiyordu.” dedi.

Güngören İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı filyasyon ekibinde görevlendirilen bir başka iş hekimi ise “İlk zamanlarda sabah 08:00’den akşam 22:00’ye kadar çalıştığımız zamanlar oldu. Meslektaşlarımızdan bazıları ailelerini korumak adına yurtlarda kalıyorlar ve ailelerinden uzaktalar. Ben ailemle beraber kalıyorum ve onlar için endişeleniyorum.” dedi.

.

 

DİŞ HEKİMLERİ FİLYASYON EKİBİNDE HER GÖREVİ ÜSTLENDİ

Tüm çalışmalarda diş hekimlerinin yer aldığından bahseden İsmail Peker “Filyasyon çalışmasında belirlenen adreslere tek tek gidiyoruz. Şüpheli vakalardan sürüntü alıyoruz. PCR sonucu Covid-19 açısından pozitif olan semptomsuz hastaların ilaçlarını da adreslerine götürüyoruz, dışarı çıkmamaları gerektiğine dair bilgi veriyor ve onam imzalatıyoruz. Bu kişiler dışarı çıktıklarında cezai yaptırımları oluyor. Test sonucu pozitif olan vakaların temasta olduğu kişilere evlerinde ulaşıp 14 gün karantinada kalmaları gerektiğine dair bilgilendiriyoruz. Ev içinde karantina sürecinde ortak alanın nasıl kullanılacağını anlatıyoruz. Evde şüpheli bulgu veren kişilerden de sürüntü alıyoruz. Bu kişiler ayrıca her gün telefonla aranarak durumları kontrol ediliyor. Saha çalışmalarının ardından Fatih İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne gelerek bu arama çalışmalarına katılıyoruz.” dedi.

.

 

İLÇE SAĞLIK KURUMLARINDA DEZENFEKSİYON VE SOSYAL İZOLASYONA YOĞUN ÇALIŞMA KOŞULLARINDA DAHA ÇOK DİKKAT EDİLMELİ

 

İlçe Sağlık Müdürlükleri’nde dezenfeksiyon kurallarına daha çok dikkat edilmesi gerektiğinden bahseden İsmail Peker, çalışma ekiplerinin çok kalabalık olduğuna dikkat çekti. İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün bu kadar kişinin saha çalışma sonrasında arama çalışmalarına katılmasına fiziksel olarak elverişli olmadığını, kısıtlı alanda sosyal izolasyonun uygulanamayacağını, kontaminasyonun kontrol edilmesinin mümkün olmadığı bu koşullarda arama çalışmalarının evden yapılabileceğini kaydetti. Peker; sahadan gelen diş hekimlerinin kontamine tıbbi atıklarının kamuya açık alanlardan izole edilerek taşınması ve İlçe Sağlık Müdürlüğü’ne getirilmesi, sahaya çıkan araçların dezenfeksiyonunda daha sıkı önlemler alınması gerektiğine değindi.

 

NORMALLEŞME SÜRECİNDE EK GELİRLER DÜZENLENMELİ

Ek gelir adaletsizliğine de değinen Peker “Karara göre 30 Haziran’a kadar diş hekimlerinin filyasyon ekibindeki çalışmaları devam edecek. Sürece göre görevlendirmeler tekrar düzenlenecek. Normalleşme süreciyle beraber birçok önlem alınıyor. Okmeydanı ADSM’de hasta baktığımız odalarımızda iki hekim çalışıyordu. Artık odalarımızda tek hekim çalışacak. Aynı zamanda hastaların muayeneleri arasında minimum 30 dk havandırma yapılması gerekiyor. Hasta alma sıklığımız çok azalacak. Performans sisteminin normalleşme koşullarında uygulanabilmesinin imkanı yok. Ek gelirler tekrar düzenlenmeli. Covid-19 pandemisi öncesi de ek gelirlerin düzenlenmesinde büyük düzensizlikler vardı. Çok çalışanın olduğu hastanelerde, personel sayısının fazla olmasından dolayı döner sermayenin paylaştırılmasından hekimlere düşen pay çok azalıyor. Bu şekilde hastaneden hastaneye döner sermayeden alınan ek ücretler çok farklılık gösteriyor. Kamuda çalışan tüm diş hekimlerinin ek gelirlerinin daha adil düzenlenmesi şart.” dedi.

HABER: NURCAN KAYA/ KOCAELİ