Radyoloji Teknikerleri Lisans Eğitimi İstiyor

BURAK DEMİRBAŞ

Aydınlık

Tıp alanında çalışan görüntüleme teknikerleri 2 yıllık önlisans eğitimi alıyor. Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği (TMRTDER) Başkanı Barış Cavlı8 Kasım Dünya Radyoloji Günü’nde Aydınlık’a yaptığı açıklamada teknikerlerin eğitiminin 4 yıllık lisans program olarak planlanması gerektiğini belirtti. Cavlı, TMRTDER’in yaptığı çalıştay ve toplantılarla konuyu gündeme getirdiğini söyledi. Barış Cavlı “Yurtdışında bu eğitim 3-4  sene sürüyor. İki üniversite, radyoloji eğitiminin 4 yıllık lisans olarak planlanması için başvuruda bulundu. Sağlık Bakanlığı’nın lisans mezunlarının görev tanımına ilişkin mevzuatı tamamlamasını bekliyoruz” dedi. 

DOZ TAKİBİ

Tetkik istemeyen doktorun iyi olmadığı yönündeki algının yanlış olduğunu belirten Cavlı şöyle devam etti: “Hastaların istenen tetkik sayısı ne kadar fazla olursa radyasyona o kadar daha fazla maruz kaldığını bilmesi gerekiyor. Hekimlerin yaptığı ortak çalışmalarla tetkik sayısı azalmaya başladı. Hastalara uygulanan doz takip sistemleri ile hastanın aldığı doz, takip edilerek teletıp programında kayıt altına alınıyor. Bir nebze de olsa dozların düşürüldüğü biliniyor.”

Yılda bin 500 kişiye eğitim

Gereksiz tetkikler radyoloji çalışanlarını da kansere ulaşan ciddi sorunlarla başbaşa bırakıyor. TMRTD, kurulduğu 1995’ten bu yana bu alanda çalışanların sağlığını korumak, özlük haklarına sahip çıkmak amacıyla çalışıyor. Cavlı, “Derneğimiz yıl içinde yaklaşık bin 500 kişiye ücretsiz eğitim veriyor. Ayrıca, eğitimimizin lisans düzeyine çıkartılmasını, meslek tanımımızın yapılarak, mesleki yeterliliklerin belirlenmesini sağlamayı görev edinen derneğimiz, ücret politikasının iş yükü ve iş riskine göre belirlenmesinin gerekliliğini her platformda dillendiriyor" dedi.

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.