"Reçeteye etken madde yazılsın"

Gaziantep'te bir eczacının eşdeğer ilaç verdiği için darp edilmesi üzerine Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada sağlıkçılara şiddet kınanırken, reçetelere ilaçların ticari ismi değil etken maddelerinin yazılması talebi dile getirildi. Açıklama şöyle:

GAZİANTEP’TE YAŞANAN ŞİDDET OLAYINI KINIYORUZ

Gaziantep’te bir eczacının eşdeğer ilaç verdiği için hastanın saldırısına uğradığını belirten Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, eşdeğer ilacın öneminin vatandaşlara anlatılması ve artık sağlıkta şiddetin de son bulması gerektiğini belirterek, “Maalesef eczanelere yapılan saldırılar devam ediyor. Eczacılar can ve mal güvenliğinden endişe ediyorlar” dedi.

Saydan, eczacıların, doktorların ve de diş hekimlerinin eğitimlerini alırken ilaç etken maddesi ile ilaç ve tedavi eğitimi aldıklarını söyleyerek, “Sağlık Bakanlığı’nın eşdeğer ilaç konusunda vatandaşı bilgilendirmesi gerekiyor” dedi.

Saydan, reçetelere firma adı ile değil etken madde adı ile ilaç yazılması gerektiğini belirterek açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Eşdeğer ilaçların, orijinal ilaçlarla aynı etken maddeyi, aynı miktarda içeren, aynı farmasötik özelliklere sahip, hasta üzerinde aynı tedaviyi sağladığı biyoeşdeğerlik çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Eğer hekim reçeteye ilaç ismi yerine etken madde yazacak olursa SGK’nın ilaca ödeyeceği para, yani ilaç harcaması büyük oranda düşer. Şu anda sistemler etken madde ile reçete düzenlenmesi için müsait. Örneğin, ilaç sağlık raporları senelerdir etken madde ile yazılıyor, bunda bir sıkıntı yaşamıyoruz. Üstelik reçeteler etken madde ile yazılırsa vatandaş daha ucuz olan ilacı satın alır, yerli ilacı satın alır ve böylece pahalı ilaçlar için de fark ödemek zorunda kalmaz. Ayrıca reçeteler etken madde ile yazıldığı vakit devlet ilaca ödediği paradan tasarruf eder.

Avrupa’daki pek çok ülkede reçetelere ilaç ismi yazılmıyor, reçeteler etken madde ile yazılıyor. Çünkü İlacın tedavi etmesi ilacın ticari isminden değil içindeki etken maddesinden gelmektedir.

SAĞLIK BAKANLIĞI VE SGK EŞDEĞER İLAÇ KONUSUNDA VATANDAŞI BİLGİLENDİRMELİ

Eşdeğer ilaç konusundaki önyargıları yıkmak ve yaşanan bu tür şiddet olaylarının önüne geçmek için, Sağlık Bakanlığı ve SGK’nın eşdeğer ilaçlar konusunda vatandaşları bilgilendiren çalışmalar yapmaları, görsel ve yazılı basın ile sosyal medyada etkin bir şekilde bu konuyu gündeme getirmeleri gerekmektedir.

Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak vatandaşlarımıza önemle belirtmek isteriz ki: “Eşdeğer ilaç doğru ilaçtır, yanlış ilaç değildir. İlaç; gücünü ticari isminden değil, içindeki etken maddesinden alır.”

Reçetelerin etken madde ile yazılması hem ülkemiz için hem de hastalarımız için büyük yarar sağlayacak bir uygulama olacağından, yerli ilaç politikamıza çok ciddi katkı sağlayacak bu düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Eczacılar dâhil tüm sağlık Personeline yapılan ve halk sağlığını gasp eden saldırıların Türk Ceza Kanununda yapılacak düzenleme ile en ağır şekilde cezalandırılması için gereğinin bir an önce yapılmasını talep ediyor, saldırıda yaralanan eczacımıza acil şifalar diliyoruz.”

TEİS BASIN BÜROSU/07/01/2020

Yorumlar

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.