Sağlık Bakanlığı açıkladı! Yeni vaka sayısında bir bölge İstanbul’u ikiye katladı

Kurban Bayramı’nda ortaya çıkan yoğun kalabalık görüntüleri, uzmanları endişelendirdi. Bilim Kurulu üyeleri “Vakalarda yakında ciddi artış olacak.” diyor. Bayramda yaşanan kalabalık görüntüler koronavirüs endişelerini arttırırken, yeni önlemler alınmazsa kışın büyük sıkıntı yaşanacağı belirtiliyor. Yapılan toplantılarda düğün, taziye, açılış, asker uğurlama gibi toplu faaliyetlere 15 Ekim’e kadar izin verilmemesi önerildi. Öte yandan Sağlık Bakanlığının açıkladığı son bilgilere göre, bir bölge İstanbul'u yeni vaka sayısında ikiye katladı.

Kurban Bayramı geride kalırken, özellikle son 10 gündür sosyal mesafe ve maske kuralının hiçe sayıldığı görüntüler uzmanları endişelendirirken, tespit edilen yeni vaka sayısı da yeniden bin rakamının sınırına dayandı. Uzmanlar, bayramda ortaya çıkan görüntüler için “İpin ucu kaçtı.” dedi.

Pandeminin seyri konusunda hem diğer ülkeler, hem de Türkiye genelindeki artış nedeniyle, sonbaharda yaşanacağı iddia edilen ikinci dalga için şimdiden yeni önlemler alınması tartışılıyor. Sağlık Bakanlığında ve hükümette yapılan toplantılarda uzmanların, okulların açılması süreci ve ekim ayının 15’ine kadar olan dönemde yeni kurallar konularak kışa hazırlık yapılması gerektiğini dile getirdiği belirtiliyor.

KONYA'DA YENİ YASAK

Konya'da, koronavirüs vakalarındaki artışa rağmen vatandaşların maske ve sosyal mesafe kurallarına uymadığı görüldü.

Kentte, son günlerde koronavirüs vaka sayısında artış yaşandı. Son verilere göre, günde yaklaşık 250-300 kişiye koronavirüs tanısı konuyor. Buna rağmen kent merkezindeki en işlek noktalardan biri olan Zafer Meydanı'nda birçok kişinin maske takmadığı, maskesini çenesine kadar indirdiği ve sosyal mesafe kuralına uyumadığı görüldü. Maske takmayan bazı vatandaşlar ise çeşitli bahanelerle maske takmadıklarını belirtti.

MAHALLE KARANTİNA ALTINA ALINDI 

Konya'nın Seydişehir ilçesindeki Ortaören Mahallesi, 10 kişide Covid-19'a rastlanılması üzerine İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla karantinaya alındı. Mahallede filyasyon ekibinin çalışmalara başladığı bildirildi.

PAZAR YERLERİ İKİ HAFTA SÜREYLE KAPATILDI 

Konya'da en az vaka oranına sahip ilçeler arasında bulunan Hüyük ilçesinde, son günlerde vaka sayılarında artış gözlendi. Bunun üzerine ilçe merkezi ve dış mahallelerde kurulan halk pazarları iki hafta süreyle kapatıldı.

İSTANBUL'U 2'YE KATLADI 

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı Koronavirüs Günlük Durum Raporu'ndaki rakamlara göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi yeni vaka sayısında İstanbul'u ikiye katladı. İstanbul'da yeni vaka sayısı 136 iken bu sayı Güneydoğu Anadolu bölgesinde 261 olarak duyuruldu.

SAHİLLERDEN ŞEHİRLERE 'BULAŞ' 

Değerlendirmelere göre Kurban Bayramı’nda özellikle tatil yörelerinde yaşanan kalabalık görüntülerin etkileri 7-10 gün içinde görülecek. Bu etkiler, iki şekilde yaşanacak.

Hareketli kalabalıklarda virüsle temas edenler, bir hafta içerisinde hasta olacak. Bunların bir kısmı 'yerinde bulaşma' olarak değerlendirilecek. Bir kısmı ise yaz tatilinin bitmesiyle birlikte büyük şehirlere dönecek. Bu taşıyıcılar, büyük şehirlere döndüklerinde, daha kalabalık kitlelere virüsü taşıyacak. Bu durum 'taşınan bulaş' olarak nitelendiriliyor.

YENİ YASAKLAR GELEBİLİR 

Yapılan toplantılarda kışa hazırlık için yeni kurallar konulması, en son kaldırılan yasakların yeniden getirilmesi, düğün, taziye, açılış, asker uğurlaması gibi faaliyetlere son verilmesi önerileri gündeme geldi. Okulların açılmasına da bayram verileri ve 15 Ağustos’tan sonraki vaka sayılarına göre karar verilmesi gerektiği dile getiriliyor.

KİMLER TAŞIYOR 

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, salgının başındaki demografik yapının değiştiğini, şu anda virüsü bulaştıranların dışarıda gezen, 20 yaş üstü ile 45 yaş altı grup olduğunu belirtiyorlar. Yapılan araştırmalara göre, toplumda bağışlık oranı yüzde 1’in altında kaldı. Türkiye’de toplum bağışıklığından söz etmenin mümkün olmadığı ifade ediliyor.

 

 

 

 

 

 

DHA

Etiketler
sağlık bakanlığı
Konya
istanbul
vaka sayısı
covid-19