Sağlık Bakanlığı PYD'ye Tıbbi Cihaz Satan Firma İçin Harekete Geçti

Barış Pınarı Harekatı bölgesinde bulunan ve PKK/PYD/YPG tarafından kullanılan tıbbi cihazlarla ilgili Sağlık Bakanlığı inceleme başlattı. Firmanın İsrail ve Suudi Arabistan ile ilişkilerinin tespit edildiği öğrenildi.

Aydınlık’ın haberine göre bir Türk firmasının PKK/PYD’nin Suriye’deki hastanelerine tıbbi cihaz sağladığı haberi üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı söz konusu firma hakkında inceleme başlattı. 

7 Kasım perşembe günü yayınlanan Ankara’nın İskitler semtinde faaliyet gösteren bir firmanın PKK/PYD’nin Suriye’deki hastanelerine tıbbi cihazlarını temin ettiği haberimiz sonrası Sağlık Bakanlığı’nın harekete geçerek olayla ilgili inceleme başlattığı öğrenildi. Bakanlığın firmanın ismini tespit ettiği, Irak üzerinden Suriye’de PKK/PYD’ye gönderilen tıbbi cihazların miktarının ve neler olduğunun listesini çıkarma çalışması başlattığı belirtildi.

Bu arada PKK/PYD’nin tıbbi cihazlarını temin eden firma ile ilgili yeni bilgiler de gelmeye başladı. Firmanın PKK/PYD’nin Suriye ve Sincar’daki ihtiyaçlarını karşılamak için farklı firmalar üzerinden Çin’den ithalat yaptığı, Irak’ın ihtiyacını karşılama gerekçesiyle getirilen tıbbi cihaz ve malzemelerin PKK/PYD’ye verildiği belirlendi. Durum anlaşılınca ve Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı sonrasında korkan firma sahiplerinin şirketi tasfiye etme kararı aldıkları tespit edildi. PKK’ya gönderilen tıbbi cihazları kendi üzerlerinden değil ikinci, üçüncü şirketler üzerinden gönderen firmanın Suudi Arabistan bağı da gündemde. Suudi Arabistan’ın PKK/PYD’ye verdiği maddi desteğin bir kısmının da bu firma üzerinden sağlanmış olabileceğini kaydeden kaynaklar, incelemenin düzgün yapılması durumunda her şeyin açığa çıkacağını vurguladılar.

İSRAİL ÖDEMİŞ OLABİLİR

Ortaklardan birinin 2017 yılında İsrail’e giderek anlaşmalar sağladığını da ifade eden kaynaklar, soruşturmanın başlaması ve derinleşmesi durumunda çok daha farklı ilişkilere ulaşılabileceğini söylediler. Aydınlık’ta yer alan haberde, “Edinilen bilgilere göre PKK/PYD’nin kontrolündeki hastanelerdeki tıbbi cihazları bir Türk firması sattı. Edinilen bilgilere göre, Habur’dan Irak’a satılmış gibi gösterilen tıbbi cihazlar daha sonra Irak’tan Suriye’ye götürüldü. Türkiye’den gönderilen teknisyenler tarafından PKK/PYD’nin hastanelerine monte edildi. PKK/PYD’nin hastanelerinin tıbbi cihazlarını temin eden firmanın sahibinin sık sık İsrail’e gidip geldiği de öğrenilirken, satılan tıbbi cihazların parasının İsrail tarafından da ödenmiş olabileceği bildirildi. Ankara’nın İskitler semtinde bulunan firma ile ilgili araştırma başlatıldığı ifade edildi” bilgisine yer verilmişti.

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.