Sağlık emekçileri sağlık çalışanlarına karşı şiddeti protesto etti

İzmir Tabip Odası, Genel Sağlık-İş, SES, İzmir Eczacılar Odası, İZASED, Türk Hemşireler Derneği, İZAHED, Türk Psikologlar Derneği, BDS, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği İzmir Şubesi, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti protesto etti ve ortak basın açıklaması yaptı.

İzmir Karabağlar'da 29 Haziran Pazartesi günü 4 No’lu Aile Sağlık Merkezi'nde 2 hekimin, maskesiz içeriye girmek isteyen hastayı uyardıkları için darp edilmesine sağlık çalışanları tepki gösterdi.

Yaşanan şiddet olayına karşı bugün saat 12.30'da Konak Meydanı Kemeraltı girişinde İzmir Sağlık Platformu tarafından basın açıklaması düzenlendi. Basın açıklamasını, İzmir Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Birol Kocaman yaptı.

SAĞLIKTA ŞİDDET YASASI KABUL EDİLDİ AMA BU YASAYA KARŞIN SAĞLIK ÇALIŞANLARINA ŞİDDET DEVAM EDİYOR

İzmir Aile Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Birol Kocaman, sağlıkta şiddetin pandemi döneminde de sürdüğünü belirterek "Sağlık çalışanları koronavirüsle en ön saflarda mücadele ettiler. Binlerce sağlık çalışanı hastalığa yakalandı, onlarcası yaşamını yitirdi. Başlangıçta halkımızdan gelen alkışlar umutlarımızı çoğalttı. Çünkü bizler uzun süredir mesleğimizin değersizleştirilmesine, sağlığın bir meta haline getirilmesine karşı çıkıyorduk. Uzun süredir meslek örgütleri olarak çıkması için çaba harcadığımız Sağlıkta Şiddet Yasası pandemi günlerinde TBMM'de kabul edildi ama bu yasaya karşın çok sayıda şiddet olayı ile karşılaştık." dedi.

İzmir Karabağlar'da yaşanan şiddet olayına vurgu yapan Kocaman, "29 Haziran Pazartesi günü yaşadığımız son olayda Aile Sağlık Merkezi'ndeki hekim arkadaşımız maskesiz içeriye girmek isteyen hastayı uyardı. Bu şekilde kendisine yardımcı olamayacağını söyledi. Ancak hasta ve yakınları bu uyarılara şiddetle karşılık verdiler. Olaya müdahale etmek isteyen başka bir hekim arkadaşımız da bu kişilerin saldırısına uğradı. En önemli tesellimiz meslektaşlarımızın kalıcı sağlık sorunu yaratacak bir yaralanma yaşamamasıdır." dedi.

.

SAĞLIĞIMIZI VE YAŞAMIMIZI KORUYAMAZKEN HASTALARIMIZA YARDIM EDEMEYECEĞİMİZİ BİR KEZ DAHA HAYKIRIYORUZ

Sağlıkta şiddete karşı yasal düzenlemelerin uygulanması gerektiğini  belirten Kocaman, "Ayrıca uygulanan sağlık politikalarından, sağlık çalışanlarını itibarsızlaştıran söylemlerden vazgeçilmeli ve sağlık kuruluşlarındaki güvenlik zafiyeti giderilmelidir." dedi.

Kocaman, İzmir Sağlık Platformu olarak şiddet yaşanan birimlerde acil dışındaki hizmeti durdurmayı düşündüklerini vurgulayarak "Biz bu sağlıkta şiddet pandemisinin sona ermesini, sağlığımızı ve yaşamımızı koruyamazken hastalarımıza yardım edemeyeceğimizi bir kez daha haykırıyoruz." dedi.

 

 

 

Etiketler
sağlık çalışanlarına şiddet