SGK'sı olmayan vatandaş Covid-19 tedavisi gördüğünde para talep edilebilecek mi?

Doktor ve Hukukçu Erkin Göçmen bugün hayata geçirilen COVID-19 tedavisi ile ilgili kararnamede yer alan maddeleri değerlendirdi.

Doktor ve Hukukçu olan Erkin Göçmen'in sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşım dizisi şöyle:

Bugün Covid-19 tedavisi ile ilgili olarak yayımlanan Cumhurbaşkanı (CB) Kararı hakkında bazı değerlendirmelerim şöyledir:

Bugün yayımlanan CB Kararı 4736 sayılı Kanunla ilgilidir. 4736 sayılı Kanun özetle kamu kurum ve kuruluşlarınca üretilen mal ve hizmet bedellerinde herhangi bir kişi veya kuruma ücretsiz veya indirimli tarife uygulanmasını yasaklamaktadır.

Ancak bu Kanunun uygulamasından muaf olan mal ve hizmetler bulunmaktadır. Bu muafiyet kapsamına giren mal ve hizmetler eskiden Bakanlar Kurulu Kararı ile belirleniyordu. Şimdiki sistemde ise CB Kararı ile belirleniyor.

Bu uygulamanın en bilinen örneği belediyelerin toplu taşıma hizmetlerinden yararlanmayla ilgilidir. Örneğin belediyeler belli yaş grupları için ücretsiz toplu taşıma yapabilmektedir.

Bugünkü CB Kararı ile Covid-19 tanı ve tedavisinde ücretsiz sağlanacak mallara şunlar da eklenmiştir.

  1. Covid-19'dan korunmaya yönelik kullanımı tavsiye edilen her türlü kişisel koruyucu ekipman
  2. Covid-19 teşhisinde kullanılan testler, kitler ve bunların kullanılmasına ilişkin sair ekipman
  3. Covid-19 tedavisinde kullanılmak üzere merkezi olarak temin edilen ilaçlar Ancak bu mallar sadece Sağlık Bakanlığınca temin edilerek dağıtımı yapılmış ise ücretsiz olacaktır. Bunun anlamı şudur:

Bir özel hastane veya kamu hastanesi Covid-19 tedavisinde Sağlık Bakanlığınca temin edilerek dağıtımı ücretsiz olarak yapılan ilaç, test, kit veya koruyucu ekipman kullanırsa bunlardan para alamayacaktır.

Peki tersi olursa ne olacaktır? Yani Sosyal Güvencesi olmayan vatandaş Covid-19 tedavisi gördüğünde sayılanlar haricinde sunulan mal ve hizmetler karşılığında para talep edilebilecek midir?

Sağlık Bakanlığı hastanelerinde bu durumda olan kişilerden ücret talep edilmemektedir. Diğer yandan uygulamada SGK ile anlaşması bulunmayan özel hastaneler Covid-19 tedavisi için ücret talep etmektedir.

Ancak bunların sayısı çok azdır. Genelde o hastanelerde alan ve satanın karşılıklı memnun olduğu bir hizmet sunumu bulunur.

Asıl sorun SGK güvencesi olmayan kişilerin, SGK ile anlaşmalı özel hastaneler karşısındaki durumudur. Bu kişiler böyle bir özel hastanede (Covid-19 sebebi ile) tedavi olduklarında, özel hastane (Sağlık Bakanlığından zaten ücretsiz temin ettiği) belirtilen mallar için (ilaç, tanı testi, koruyucu ekipman) hastadan ücret talep edemeyecektir. Fakat diğer mal ve hizmetler için ücret talebinde bulunmasına mani bir düzenleme mevcut değildir. Yapılması gereken bu hususun açıklığa kavuşturulmasıdır.

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.