"Test kriterleri hakkındaki spekülasyonlar doğru değil"

TTB Covid-19 vakalarının tanılanması amacıyla yapılan testlerin kriterlerinin daraltıldığını iddia etti. Cumhuriyetçi Hekimler İkinci Başkanı Dr. İ.Hikmet Çevik, “TTB Başkanı doğru olmayan haber ve bilgilerle yanıltıyor. Belge de sunmuyor.” Dedi. Çevik, aksine test kriterlerinin gevşetildiğini belirtti.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan AdıyamanCovid-19 vakalarının tanılanması amacıyla yapılan testlerin kriterlerinin daraltıldığını iddia etti. İddiaya göre bundan sonra daha az test yapılacak ve daha az vaka yakalanacak. Cumhuriyetçi Hekimler İkinci Başkanı Dr. İ.Hikmet Çevik, “TTB Başkanı doğru olmayan haber ve bilgilerle yanıltıyor. Belge de sunmuyor. Testler rehberlere göre yapılıyor ve 1 Haziran'da yapılan son güncelleme ile kriterler iyice gevşetilip yaygın test yapılması kolaylaştırıldı” dedi. Test yapılma kriterlerinin daraltma bir yana genişletildiğini söyleyen Çevik, “Ancak kişisel talep üzerine ya da Covid-19 temaslı semptomsuz hastaya test yapılması eskiden de yoktu şimdi de yok” dedi.

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, Birgün gazetesine verdiği demeçte Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs testlerini azaltacağını iddia etti. Üstelik Sağlık Bakanlığı bu talimatı genelge ile değil whatsapp mesajı ile veriyordu. Adıyaman, “Sağlık Bakanlığı resmi yazı yazamıyor. İl sağlık müdürlüklerine ve başhekimliklere WhatsApp’tan yazı gönderiyor test kriterlerinin daraltılmasıyla ilgili. Test sayılarının azaltılması için kriterlere kısıtlama getirildi. Her akşam ilan edilen hasta sayısında azalma yaşanacak. Hasta sayısının azalmasıyla ‘yalancı normalleşme’ ortaya konulacak” dedi.

“TTB BAŞKANI MAALESEF HALKI YANILTIYOR”

Cumhuriyetçi Hekimler İkinci Başkanı Dr. İ. Hikmet Çevik, Sağlık Bakanlığı’nın İl Sağlık Müdürlükleri üzerinden gönderdiği iddia edilen mesajı açıklamaya davet etti. Çevik şöyle konuştu: “Testler rehberlere göre yapılıyor ve 1 Haziran'da yapılan son güncelleme ile kriterler iyice gevşetilip yaygın test yapılması kolaylaştırıldı. Semptomsuz hastaya test yapılması eskiden de yoktu şimdi de yok. Bu, doğru bir uygulama. Rehbere göre Sağlık Bakanlığı semptom göstermeyen temaslıları başıboş bırakmıyor ve öncelikle, hepsini mutlaka kayıt altına alıyor. Temas yakınlığına göre ise 14 gün izolasyon ve takip vb yapıyor. Bu temaslılarda semptom çıkarsa o zaman test yapıyor. Rehberde bunlar, temas düzeyine göre değişik seçeneklere için, adım adım açıkça tarif ediliyor. Hiçbir boşluk yok. TTB başkanı maalesef halkı yanıltıyor, aldatıyor, halk sağlığına zarar veriyor. TTB yönetimi üzerindeki HDP vesayeti bozgunculuğa yol açıp, hocalığı da hekimliği de öldürüyor.”

TEST İÇİN BULGU ARANIYOR

Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’de henüz vaka yokken yayımladığı ve gelişmelere göre sık sık güncellenen Covid-19 rehberinde ise herhangi bir değişiklik yok. En son 1 Haziran’da güncellenen rehberde testin kimlere yapılacağı izah ediliyor. Buna göre hastalık belirtilerinden en az birinin görülmesi ve hastalığı geçiren biriyle yakın temaslı olması ya da kendisinin ya da yakın temaslısının yüksek riskli bir bölgede olması halinde test isteniyor. Üç ay içinde hastalıkla ilgili rehberde sayılan bulgular artırıldı, tanım genişletildi. Bulgulardan en az ikisinin görülmesi ve bu durumun başka bir nedenle açıklanamaması halinde de test istenebiliyor. 

 

AYDINLIK

 

 

 

 

Etiketler
koronavirüs testi