
Ege Üniversitesi'nde Prof. Dr. Sait Eğrilmez ile birlikte 'Türkülerde Hekimlik' programı düzenlendi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıları Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Sait Eğrilmez, düzenlenen programda, sağlık sorunları olan hastaların ve doktorların günlük yaşantısının bazı türkülerde dile getirildiğini söyledi.
Yazılı tarihte ilk defa Dede Korkut Hikayeleri'nde doktor hasta ilişkilerinin yansıtıldığını ifade eden Eğrilmez, "Tıp fakültesi öğrencilerine, türkülerle doktor-hasta arasındaki diyaloglar ve bazı hastalıkların türkülerde nasıl yansıtıldığını anlatmaya çalışacağız" dedi.
Kansere çare bulunamaması ile alakalı 'Hastane önünde incir ağacı' türküsünü örnek gösteren Eğrilmez, şöyle devam etti:
"Bu türküde 'doktor bulamadı bana ilacı' sözüyle kastedilen, kanserin ilaç tedavisinin olmamasıdır. Diğer bir örneğimiz ise doktorların hastaları ile iletişimini anlatan 'yandı yürek yar elinden' türküsünün sözleri. Hemşirelerimiz için ise Şair Kadir Yeter'in şiirlerinden örnekler verebiliriz. Yaralanmalar sonucunda kalıcı izler taşıyan hastalarımıza ise 'yüzümde sabit iz' türküsünden 'benden utanan kızlar, elek gersin gözüne' sözleriyle kalıcı izlerin insanlarda nasıl etki bıraktığını anlayabiliriz."
Eğrilmez, doktorların hipokrat yemininin bile bir türkü ile anlatıldığını belirterek, "Aşık Mahsuni Şerif'in 'doktor bey' diye yazdığı dizelere bakın. Bu da doktorlarımızın sınıf farkı gözetmeden zengin fakir ayrımı yapmadan tüm hastalarla nasıl ilgilenilmesi gerektiğini anlatıyor" diye konuştu.
Program, doktorların derdini anlatan türkülerle devam etti.
Programa, Ege Üniversitesi Rektörü, tıp fakültesi dekanı ve çok sayıda doktor katıldı.