Türk Kardiyoloji Derneği: Kronik kalp hastaları

Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol, Kovid döneminde kronik kalp hastalarının tedavilerini aksatmamalarını istedi.

Prof. Dr. Erol, Kovid-19'a yakalanmada herkesin eşit derecede risk altında olduğunu ancak kalp hastalarının bu salgına yakalandığında hastalığın çok daha ağır seyrettiğini, yoğun bakım ihtiyacının daha fazla olduğunu belirtti. Erol, “Kronik kalp damar hastalığı, hipertansiyon, şeker hastalığı gibi hastalıkları olan kişilerin çok daha dikkatli olmaları gerekiyor” dedi. 

Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol şu uyarılarda bulundu: 

'İLAÇLARINIZI İHMAL ETMEYİN' 

“Kronik kalp hastaları her dönem olduğu gibi Kovid-19 salgını döneminde de düzenli olarak ilaç almak ve diyet uygulanmak zorundadır. Tedavilerini aksatmamaları gerekir, ilaçları aksatmak mevcut hastalığın daha kötüleşmesine neden olabilir. 

“Bu dönemde kronik kalp hastalarının basit şikâyetler, ilaç yazdırmak, tansiyon ölçtürmek veya rutin kontroller için hastaneye gelmelerini; sokağa çıkma, temas ve koronavirüs kapma riskinden dolayı istemiyoruz. Raporlu hastaların ilaca erişimi Sağlık Bakanlığımızın almış olduğu çok yerinde bir karar ile çözüldü. Bu kronik hastaların ilaç raporları uzatıldı, dolayısıyla hastaneye ve hekime gelmeden hastalarımız ilaçlarını alabiliyorlar. 

"Ancak hastanın klinik durumunda ciddi bir değişiklik oldu ise veya kalp krizi gibi acil bir durum şüphesi varsa tedavi çok hayati önem taşıdığından Kovid-19 korkusu ile hastaneye gelmeme veya gecikme de olmamalıdır.” 

'112'Yİ ARAYIN' 

"Hastada ani başlayan, 5 dakikayı geçen göğüste şiddetli sıkıştırıcı veya yırtılır tarzda göğüs ağrısı, ani gelişen nefes darlığı, morarma, düz yatamama, ani gelişen şuur bulanıklığı, ellerde kollarda kuvvet kaybı vb. durumlarda hiç beklenmeden 112 Acil Çağrı Merkezi aranarak süratli bir şekilde hastaneye transferi sağlanmalıdır. 

“Maalesef kalp hastalarının hastalık kaparım korkusu ile hastaneye başvurmadıklarını veya çok geç başvurduklarını gözlemliyoruz. Kronik kalp hastalarının tedavilerini aksatmaları onların kliniğini bozabilir, hastalık tekrar alevlenip, şiddetlenebilir, tekrar hastaneye yatışlar gerekebilir. O nedenle kronik kalp hastalığı olan hastalar evlerinde mevcut ilaçlarını düzenli almaya devam etmeli, verilen diyetlerini de asla aksatmamalıdırlar. Mümkün olduğunca ev içinde egzersizler yapılmalı, kilo alınmamasına da dikkat edilmelidirler.” 

ERİŞKİNLERİN YÜZDE 31'İ HİPERTANSİYON HASTASI 

Kronik kalp damar rahatsızlıkları; koroner kalp hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, hipertansiyon, periferik arter hastalığı, kalp yetersizliği, romatizmal kalp hastalıkları, doğuştan kalp hastalıkları ve kalp kası hastalıklarından oluşuyor. Ülkemizde sık görülenler ise hipertansiyon ve koroner arter hastalıkları. Erişkin nüfusumuzun yüzde 31'i hipertansiyon hastası, yaş ilerledikçe hipertansiyon görülme oranı daha da artıyor. 60 yaş üzerinde her üç kişiden ikisinin tansiyon yüksekliği var. Koroner arter hastalıkları da 40'lı yaşlardan sonra artmaya başlıyor. 

tedaviyi aksatmasın 

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.