Türk Sağlık-Sen'den, jiletli saldırıya uğrayan hekime ziyaret

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde “pregabalin” etken maddeli ilaç yazmayı reddettiği hastası tarafından boğazı jiletle kesilen hekimi Türk Sağlık-Sen İzmir Şubesi ziyaret etti. Ziyaretin ardından sağlıkta şiddete dair basın açıklaması düzenlendi.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde saldırıya uğrayan Asistan Doktor Kadir Songür'e geçmiş olsun ziyaretinden sonra Türk Sağlık-Sen yöneticileri, yaşanan olay üzerine bir basın açıklaması düzenledi.

Açıklamada "Şiddet, ağır darp, bıçaklama ve silahlı saldırı gibi ölümle sonuçlanabilecek bir seviyeye çıkmıştır. Kısacası sağlık çalışanlarının hayati her dakika tehlike altındadır." ifadelerini aktaran sendika sağlıkta şiddet olaylarına dair "Bunun için sağlıkta şiddete acil çözümler ve ağır yaptırımlar gereklidir. Çünkü sağlıkta şiddetin durmak bir yana artarak devam etmesindeki en önemli neden etkin ve caydırıcı tedbirlerin hayata geçmemesidir. Örneğin tutuklu yargılama sadece kağıt üstünde kalmaktadır. Uygulamada pek hayata geçmeyince, şiddet uygulayan elini kolunu sallaya sallaya gezdikçe çözüm olmamaktadır." sözlerini kullandı.

Açıklamalarının devamında "Tüm bunların yanı sıra Türk Sağlık-Sen olarak önerimiz sağlık hizmeti veren birimlerin ve yerlerin hiçbir ayrım gözetilmeden ( Sıfır Toleranslı Alan) olarak tanımlanmasıdır. Sıfır toleranslı alanlarda işlenen suçlara en sert yaptırımlar uygulanır ve bu suçlara karşı hakimlerin bir takdir yetkisi de bulunmaz." diyerek sağlık çalışanlarına yönelen şiddet vakalarının hukuki olarak ayrı ele alınmalarını önerildi.

Son olarak "Böyle bir alan tanımlaması ile eminiz ki sağlık kurum ve kuruluşları daha güvenli yerler haline geleceklerdir.  Bu konuda sendika olarak teklifimizi Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere tüm yetkili mercilere gönderdik." sözleri ile konuyu Bakanlıkla birlikte çözmek için Türk sağlıkçılarının hazır olduğunu dile getirildi.