Vaka sayısındaki artışın 3 nedeni

Normalleşme kararından sonra vaka sayısının yükselmesini değerlendiren Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, üç nedene işaret etti "Tehlike kalmadı algısı, il dışına çıkışlarda artış ve geleneksel törenler."

Normalleşme sürecinin ihtiyaç haline geldiğini ve açılımların yapılması gerektiğini belirten Özlü şöyle konuştu “Açılımlar yapılacak, dünyada da yapılıyor. İnsanların evde kalma süresi uzadı, 65 yaş üstü ve 20 yaş altında olanlar zorlanmaya başladı. Ekonomik ve sosyal sorunlar var. Bunları düşündüğümüzde açılımların olması gerekiyor. Ama açılımı yanlış anladık. Normalleşmeyi eskiye dönüş gibi algıladık. İnsanlarda tehlike kalmadı algısı var. İnsanlar, eskisi gibi bir araya geliyor, görüşüyorlar. Maske kullanmıyor ya da usulüne uygun takmıyorlar.”

İL DIŞINA ÇIKIŞLAR SALGININ ANADOLU’YA YAYILMASINDA ETKİLİ OLDU

Prof. Dr. Tevfik Özlü, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük kentlerden il dışına çıkışların da salgının Anadolu’ya yayılmasında etkili olduğunu söyledi. “Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Orta Anadolu’da kısmen artış var. İnsanlar memleketlerine gidince, ailelerini dostlarını ziyaret ediyor, eskisi gibi davranıyorlar. Tokalaşıyor, sarılıyor, öpüşüyor, yemek yiyor pikniğe gidiyor, partiler düzenliyorlar. Eskisi gibi olmaya başlayınca vaka sayıları arttı.”

MAKUL OLAN İL BAZINDA TEDBİRLERİN ALINMASI

Vaka sayısındaki artışın salgının kontrolden çıktığı anlamına gelmediğini söyleyen Özlü “Bu bir uyarı, uyandırma alarmı. Dikkat edin ve kendinize gelin anlamına geliyor” dedi. Günlük vaka artışlarının yanı sıra toplam hasta sayısında, hastane yatışlarında ve ağır hasta sayısında artışın olması halinde ciddi tedbirler düşünülebileceğini belirten Prof. Dr. Tevfik Özlü sözlerine şöyle devam etti:

“Daha makul olan il bazında tedbirlerin alınması olur. Hangi illerde artış varsa il pandemi kurulları buna yönelik kararlar alır. Filyasyon çalışmalarında vakaların nereden geldiği görülebiliyor. Vaka artışında il dışından gelişler mi, geleneksel töreye bağlı toplantılar mı etkili oldu? İş yerlerinin açılması mı? Buna yönelik bir değerlendirme yapılıp il bazında kısıtlamalar getirilebilir. Giriş çıkış kısıtlaması ya da belli saatlerde sokağa çıkma, belli popülasyanlara sokağa çıkma kısıtlaması uygulanabilir.”

KOLLUK KUVVETLERİ FARKINDALIK AÇISINDAN UYARILMALI

Prof. Dr. Tevfik Özlü, maske kullanmayan ya da yanlış kullananlara cezai müeyyide uygulanmasının yasal olarak mümkün olduğunu söyledi. “Kolluk kuvvetleri farkındalık açısından uyarılmalı. Otobüste maske takmayan vatandaşı, bir başka vatandaş uyardığında ve yine takmadığında işleyiş nasıl olacak, şoför ne kadar müdahale edebilir? Ayrıntıların netleşmesi gerekiyor.”

RİSKİ YÖNETEBİLİRİZ

Düğünlerin riskli olduğunu belirten Özlü şöyle konuştu: “Risk hep var. Riski yönetebilirseniz, uygularsınız. Düğünler kalabalık ortamlar. İyi disiplinize edilirse, giriş çıkışlar kontrollü olursa, denetim yapılırsa, oturma düzeni iyi ayarlanırsa, herkes maskeli olursa sorun yaşanmaz.”

 

AYDINLIK

Etiketler
vaka sayısında artış