Herkes Yerli Uyarlamalarını Konuşuyor, Peki O Dizilerin Kökü Nerede?

Türkiye, son haftalarda doktorlarla ilgili iki uyarlama diziyi konuşuyor. ABD'de yayınlanan asıllarından yerli uyarlamaları yapılan "Mucize Doktor" ve "Hekimoğlu" dizileri özellikle sağlık çalışanları tarafından yakın takip edildi. Sağlık çalışanlarının meslekte yaşadığı zorlukları anlatacağı ümit edilen diziler, çalışma koşullarının Türkiye gerçeğini yansıtmadığına dair yoğun eleştiriler almıştı. Bizler de bu uyarlamaların köken aldığı dizileri ve daha nicelerini sizler için listeledik.

THE GOOD DOCTOR

Durum: Devam ediyor.
Sezon sayısı: 1 (14 bölüm)

Listemize hastane ve sterilite kurallarına dair yanlışlarla, gözlerle çekilen karaciğer MR'ıyla sağlıkçıların aklında yer tutan Mucize Doktor dizisinin köken aldığı dizi ile başlıyoruz.

The Good Doctor ,Otizm ve Savant Sendromu olan genç bir cerrahın hikayesini anlatıyor. Shaun Murphy adlı genç doktor, pretijli bir hastanenin cerrahi ünitesinde çalışmaya başlar ve biz doktorun geçmişinde yaşadığı travmaları, hastanede çalışmaya nasıl başladığını izleyerek, yavaş yavaş hikayenin içine gireriz.

HOUSE, M.D.

Durum: Final yaptı.
Sezon sayısı: 8 (176 bölüm)

Türk dizi sektörüne yeni girecek bir başka sağlık dizisi de Hekimoğlu...
Gerek köken aldığı dizinin tanınırlığından, gerek uyarlamanın birebir kopyalama yöntemiyle yapılmasından dolayı ilk gördüğümüzde House dizisi akıllara geliyor zaten.

Dr.Gregory House, tanı koyma konusunda dünyada eşi benzeri olmayan bir hekim. Bir dahi olmasına rağmen çalışması inanılmaz zor ve çocuk gibi bir adamdır. Ekibine sadece en iyileri dahil eder ve biz de her bölümde, hem hastalığı bir türlü anlaşılamayan kişilere teşhis konulmasını, hem de dünyadaki en iyi "teşhis koyma" ekibinin özel hayatına dahil oluruz.

House, insanı çoğu zaman delirtir fakat kalbi de pamuk gibidir.(Her ne kadar göstermeyi sevmese de) Bu dahiliğine yapılan en açık gönderme de en yakın arkadaşının adının Watson olmasıdır belki de.

ABD televizyonlarından çıkan House dizisi yıllardır kendisini izletse de, Türkiye'ye uyarlandığında mevcut çalışma koşulları içinde Hekimoğlu'nun ne yapacağı bir soru işareti. House'un tanı basamaklarını ters-düz edişine ve kibirli tavrına, Türkiye gerçekleri ile buluşunca ne olacağını hep beraber göreceğiz.

SCRUBS

Durum: Final yaptı.
Sezon sayısı: 9 (182 bölüm)

Scrubs komedi dizileri arasında, 2000'den sonraki -yeni nesil- kategorisinin en iyilerinden. Bir grup stajyer doktorun aralarındaki aşk, arkadaşlık ve dostluk bağını sizi yerlere yatıracak kadar güldürerek anlatan dizide, üç adet deli karakterimiz var. Gözlerinden alevler çıkan, kötülüklerin prensi Dr.Kelso, sevecen, çılgın, aslında iyi kalpli ama kendini açmaya cesaret edemeyen Dr.Cox ve dizinin gerçek işkencecisi, baş rol stajyerimiz J.D'ye hayatı dar eden 'Janitor'.

GREY'S ANATOMY

Durum:Devam ediyor.
Sezon sayısı: 15

Türk uyarlaması Doktorlar dizisinden tanıdığımız Grey's Anatomy, Seattle Grace adındaki Amerika'nın en iyi hastanelerinden birinde geçen, bir grup asistan ve uzmanın hikayesinin anlatıldığı bir hastane dizisi. İlk sezonlarda oldukça keyifli ve kemik kadrosu ile devam eden dizinin, malum, on beş yıldan sonra neredeyse tümüyle yenilenen kadrosu ile pek eski keyfi kalmamıştır denebilir.

CHICAGO HOPE

Durum: Final yaptı.
Sezon sayısı: 6 (141 bölüm)

Dizi dünyasının önemli isimlerden ve son projesi Big Little Lies olan David E.Kelly tarafından yaratılan Chicago Hope, Chicago'daki büyük bir hastanede çalışanların hikayelerini ve hayatlarını anlatan klasik bir hastane dizisi. 
Dizinin baş rolüne ise, son yıllarda Homeland'in Saul'u olarak izlediğimiz Mandy Patinkin hayat veriyor. 

DOOGIE HOWSER, M.D. 

Durum: Final yaptı.
Sezon sayısı: 4 (97 bölüm)

Dizinin başrol oyuncusu olan ufaklık Neil Patrick Harris. How I Met Your Mother dizisi ile artık tanımayan kimsenin kalmadığı, hatta bazılarının sadece o rolü ile tanıdığı usta oyunca Harris, 16 yaşında bir minik iken baş rol oynamıştı. Ergenlerin problemleri bellidir, dersleri nasıl geçeceğim, kız/erkek arkadaşım olacak mı, spora gitsem mi, ancak dahi Doogie Howser 14 yaşındadır ve bunlardan daha büyük sorunları vardır. Örneğin doktorluk yaptığı hastanenin uzmanlık programı gibi!

ST. ELSEWHERE

Durum: Final yaptı.
Sezon sayısı: 6 (137 bölüm)

Nostalji kuşağında iyice geriye gidiyoruz, yıl 1982. Adeta yıldızlar kuşağı. Denzel Washington, David Morse, Howie Mandel ve daha niceleri. Boston'ın eski ve köklü eğitim hastanesi St. Eligius'ta çalışan bir grup doktoru anlatan dizi, oldukça yüksek beğenme oranlarına ve yayınlandığı yıllarda iyi reytinglere sahipti.

FRASIER

Durum: Final yaptı.
Sezon sayısı: 11 (263 bölüm)

Ben artık hastane görmek istemiyorum diyenler için Frasier ilaç gibi gelecektir. Seattle'a taşınan, babası ve hizmetçisi ile yaşamaya başlayan Dr. Frasier Crane'in bir radyoda psikiyatrist olarak danışmanlık yapmasını konu edinir. Frasier'ın kendini beğenmiş kardeşi Niles ise dizi tarihinin gelmiş geçmiş en komik karakterlerinden biridir.

ER

Durum: Final yaptı.
Sezon sayısı: 15 (331 bölüm)

Kendimizi savunmasız yeni stajyer John Carter'ın yerine koyarız, onunla azarı işitir, onun başarısı ile mutlu oluruz. Carol ile Ross(George Clooney) aşkının nasıl bir sona varacağını merak ederiz. Dr. Green'in ailevi problemlerine kendi kafamızda çözümler üretiriz. Benton'ın kalbini kime açacağını düşünerek annesinden bile kaygılı hale geliriz.

Hikayesi ve sağlıkçıların hayatına bakış açısından en başarılı yapımlardan biridir ER.

UYARLAMALAR NEREYE KADAR?

Uyarlaması yapılan dizileri, önceki ünlü yapımlarla birlikte sizler için listeledik. Büyük çoğunluğu ABD yapımı olan diziler, tüm dünyada ilgiyle takip edildi. Fakat sağlık çalışanlarının durumu açısından Türkiye ile uyuşmayan manzaraları izliyoruz. Dizilerdeki hayatı gerçek hayatla karşılaştırınca ikisinden birinin doğru olmadığı ortaya çıkıyor. Bu konuda sağlık çalışanlarının akıllarına ilk gelen soru ise Türkiye'deki sağlık hizmetlerini ve çalışanlarının gerçek durumunu anlatacak yerli ve bize ait bir dizinin ne zaman yapılacağı.

Yorumlar

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.