AHEF’den araştırma: Aile hekimlerinin %79,4’ü Covid-19 aşısı, aşı merkezlerinde yapılmalı dedi

AHEF'in yaptığı araştırmada aile hekimlerinin %79,4'ü aşı merkezleri dedi. 1599 aile hekimi ile gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre aile hekimlerinin 794’ü Covid-19 inaktif aşısının aşı merkezlerinde yapılmasının uygun olacağını söyledi.

Yaklaşan Covid-19 aşılama uygulaması nedeniyle sahada 1599 aile hekimi ile yapılan anket sonuçlarında sağlık çalışanları birinci olarak bu aşılamanın organize edilecek aşılama merkezlerinde yapılmasının daha uygun olacağını söyledi. Aile sağlığı merkezleri, hastaneler, aşı araçları ve sağlıklı hayat merkezleri birbirine yaklaşan oranlarda önerildi. Aşının ne kadar tanındığına yönelik soruda aşılara karşı bilgilendirme eksikliği olduğu göze çarparken Çin’de üretilen ile ilgili ciddi boyutta güvensizlik oluştuğu gözlendi. Aile hekimlerinin 87’si aile sağlığı merkezlerinin böyle büyük bir aşı yükünü normal hizmetlerinin yanında yürütmesinin mümkün olamayacağını belirtti.

“AİLE HEKİMLERİNİN YÜZDE 79,4’Ü AŞININ AŞI MERKEZLERİNDE YAPILMASINI GEREKTİĞİNİ SAVUNDU”

AHEF Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Güntürkün, “Aile hekimlerinin yüzde 79.4’ü aşının aşı merkezlerinde yapılmasını gerektiğini savundu. Burada aşı merkezleri olarak okullar ve stadyumlar düşünebilir ama ayrıca spesifik aşı merkezleri de gündeme gelebilir. Ancak aile hekimlerimizin çoğu aile sağlığı merkezlerinde yeteri kadar imkân olmadığını düşünüyor.” dedi.

Aile hekimleri hastaları ile aşı üzerine yaptıkları görüşmeleri ve aldıkları dönüşleri de değerlendirdi. Buna göre Covid-19 aşıları hakkında yeterli bilgiye sahip hastaların oranının 254 yeterli bilgiye sahip olmadığını belirtenlerin oranının ise 498 olduğu sonucu çıktı. Covid-19 aşısını kendisine ve sevdiklerine yaptırmayı düşünenlerin oranı 498 iken yaptırmak istemeyenlerin oranı ise 119 olarak ankete yansıdı. Dr. Güntürkün bu sonuçları ‘sağlık profesyonelleri olarak bizlerin de hala Covid-19 aşıları konusunda temkinli ve itidalli olduğunu gösteriyor’ şeklinde yorumladı.

İnaktif Covid-19 aşısının Çin’de üretilmesi nedeniyle halk arasında güvensizlik oluşturduğunu düşünenler anketin 825’ini oluşturuyor. Katılımcı aile hekimlerinin 867’si mevcut haliyle aile sağlığı merkezlerinin Covid-19 aşılama stok ve uygulama yükünü kaldıramayacağını düşünüyor.

“AİLE HEKİMLERİNE VE AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNE GELEN HASTALARI BÜYÜK BİR RİSK ALTINA SOKMAK OLACAKTIR”

AHEF Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Güntürkün, “Sağlık Bakanlığı tarafından aile sağlığı merkezlerin kullandığı sisteme tanımlanan aşı adetleri aile hekimlerinden büyük tepki toplamıştı. Bu tanımlamada 13 gün içerisinde 400 aşı yapması gereken aile sağlığı merkezlerinin olduğu görülmüş eksik kadro ve mevcut iş yükü ile bunun mümkün olmadığı hali hazırda aile hekimlerince dile getirilmişti. Esnek çalışma koşullarından faydalanamayan aile hekimlerine tüm bu iş yükü üzerine bir de Covid-19 aşısı ve bunun takibi görevlerinin verilmesi beraberinde korkunç bir yük yorgunluk ve tükenmişlik sendromu da getirecektir. Aile hekimlerine ve aile sağlığı merkezlerine gelen hastaları büyük bir risk altına sokmak olacaktır.” dedi.

“BİRİNCİ BASAMAKTA ÇALIŞANLARIN SESLERİNİN DUYULMASI ÇOK ÖNEMLİ”

Sonuçların dikkat çekici olduğunu söyleyen Dr. Hüseyin Güntürkün “Bu araştırmamızı Sağlık Bakanımız ile de paylaşmak isteriz. Konuyla ilgili kaygılarımızı da aktarmayı arzu ederiz. Birinci basamakta çalışanların seslerinin duyulması çok önemli.” dedi.

 

 

 

NETGASTE.COM

Etiketler
AHEF
aile hekimleri
covid-19
Dr. Hüseyin Güntürkün