Almanya'da hastaneler için yeni reform planı

Almanya’da hastanelerdeki doluluk oranının fazla olması ve yeterli boş yatak kalmaması üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı bu alanda geniş çaplı bir reform planlıyor. Buna göre hastanelerin ekonomik kaygıdan çok tedaviye odaklanmaları hedefleniyor.

Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach kapsamlı reform önerileri sundu. SPD’li politikacı, “Tıp bir kez daha tedavide ön plana çıkacak ve ekonomiyi takip etmeyecek” dedi. Şu andaki uygulamaya göre hastaneler, özellikle vaka başına sabit ücret denilen yani tedaviler için sabit ücretlere göre ödeme alıyor. Bu tür bir ücretlendirme yöntemiyle kliniklerin mümkün olan en düşük maliyetle mümkün olduğunca çok sayıda tedavi gerçekleştirmek zorunda kaldığı ve bunun da hastanelerin dolmasına neden olduğu kaydedildi. Lauterbach, bu sistemde ucuz tedaviye doğru bir eğilim olduğunu söyledi. Çocuk hastanelerindeki zor durumun, bir bütün olarak hastane sisteminin şu anda içinde bulunduğu durumun sadece bir örneği olduğu vurgulandı.

3 KRİTERLİ ÜCRETLENDİRME

Yapılacak reforma göre, hastanelerin üç yeni kritere göre ücretlendirilmesi öngörülüyor. İlk kriter hizmetlerin sağlanması için altyapı kriteri: Buna göre, personel, acil servis veya gerekli tıbbi teknoloji için sabit miktarlar ödenecek. İkinci bir kriter olarak ise, hastaneler üç farklı bakım seviyesine ayrılacak: Temel bakım, acil durumlar ve temel cerrahi için hastaneler, ek hizmetlerle birlikte‚ standart ve uzmanlaşmış bakım için hastaneler ve son olarak‚ maksimum düzeyde tedavi için üniversite hastaneleri. Üçüncü kriter, hastanelerin uzmanlık bölümlerinin kabaca tanımlandığı hizmet grupları olarak belirlenip ödemeler yapılacak. Böylelikle belirli tedaviler için sadece bu konuda bilgili ve yeterli donanıma sahip hastanelerin fatura kesebilmesinin sağlanması hedefleniyor.

‘İŞLER BU ŞEKİLDE DEVAM EDEMEZ’

Reform komisyonunun koordinatörü Tom Bschor, reformların şimdi yapılmaması halinde Hastane bakımının çökeceği ve bunun feci sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu. Berlin’deki bir kliniğin uzun süredir başhekimliğini yapan doktor, belirli alanlardaki aşırı kullanımın yanı sıra, örneğin pediatri gibi diğer alanlardaki yetersiz kullanımın da durdurulması gerektiğini söyledi. “İşler bu şekilde devam edemez” diyen Bschor, birçok çalışanın emekli olmak üzere olduğunu ve hastanelerde personel ihtiyacının yüksek olduğunu söyledi. Buna ek olarak, yaşlanan bir toplumda daha fazla hasta olacağına da dikkat çekti. Sağlık Bakanı Lauterbach ise, planlanan reformun önümüzdeki yıllarda çalışmalarının odak noktası olması gerektiğini söyledi.

HÜRRİYET

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.