Artırımlı nöbet ücretleri geri iade edilecek! TÜMRAD-DER: Karar ne hukukidir ne de ahlaki

Danıştayın laboratuvar ve röntgen birimlerinin %50 artırımlı nöbet ücreti ödemesini iptal kararı ile ilgili TÜMRAD-DER Genel Başkanı Heybet Aslanoğlu, Medikritik.com’a konuştu.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, toplu sözleşme ile getirilen ve diyaliz, ameliyathane, yoğun bakım, acil servis, 112 acil sağlık hizmetleri birimlerinde çalışan personele %50 artırımlı nöbet ücreti verilmesine dair uygulamada önemli bir karar vermişti. Danıştay İDDK, bahsi geçen birimlerde görev yapmayan personele bu birimlere hizmet verdikleri gerekçesiyle %50 artırımlı nöbet ücreti verilmeyeceğine karar vermesi üzerine Konya başta olmak üzere birçok şehirde sağlık çalışanlarından geçmiş aylara yönelik geri ödeme bordrolarının hazırlanmaya başlandığı öğrenildi.

Aslanoğlu,Acil servis için ayrılmış röntgen ve laboratuvar birimlerinin olmaması sağlık çalışanlarının sorunu değil idari bir sorundur.” diyerek Medikritik.com’a şu açıklamalarda bulundu:

“657 sayılı Devlet Memurları Toplu Sözleşme hükümlerinde alan ve özellikli birim olarak sayılan “diyaliz, ameliyathane, yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetleri” birimlerinde çalışan personelin görevinin sürekli özen ve dikkat gerektirmesi, öte yandan bu birimlerde görevli personelin daha fazla sorumluluk üstlenmesi gibi hususlar dikkate alınarak nöbet ücretlerinin %50 artırımlı olarak ödenmesi şeklinde karar alınmıştı.

“Özellik Arz Eden Birimlere Hizmet Verenlerin Nöbet Ücreti" maddesinin Danıştay 12. Dairesi’nin 18.04.2019 tarihli ve E:2018/4576- K:2019/2960 sayılı kararıyla, diyaliz, ameliyathane, yoğun bakım, acil servis ve 112 acil sağlık hizmetlerinde tutulan söz konusu nöbetler için yüzde elli oranında artırımlı nöbet ücreti ödeneceği, bu ücretin ödenebilmesi için bu birimlerde görevlendirilmiş olma koşulunun aranmadığı ve mevzuatta birimlere hizmet verecek şekilde nöbet tutulmasının yeterli olduğu, artırımlı nöbet ücreti ödenmesinde nöbet hizmetinin verildiği birime bakılarak, bu birimlere hizmet veren sağlık personeline %50 oranında artırımlı nöbet ücreti ödenmesi gerektiği yönünde karar vermiştir.

“SAĞLIKÇILARIN GEÇMİŞ AYLARA YÖNELİK GERİ ÖDEME BORDROLARININ HAZIRLANMAYA BAŞLANDIĞI ÖĞRENİLDİ”

Ancak geçtiğimiz günlerde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, toplu sözleşme ile getirilen ve diyaliz, ameliyathane, yoğun bakım, acil servis, 112 acil sağlık hizmetleri birimlerinde çalışan personele %50 artırımlı nöbet ücreti verilmesine dair uygulamada önemli bir karar vermişti. Danıştay İDDK, bahsi geçen birimlerde görev yapmayan personele bu birimlere hizmet verdikleri gerekçesiyle %50 artırımlı nöbet ücreti verilmeyeceğine karar vermesi üzerine birçok şehirde sağlık personellerinden geçmiş aylara yönelik geri ödeme bordrolarının hazırlanmaya başlandığı öğrenildi.”

KARAR NE HUKUKİDİR NE DE AHLAKİDİR

Alınan kararın ne hukuki ne de ahlaki olmadığını söyleyen Heybet Aslanoğlu sözlerine şöyle sürdürdü:

“Acil servis için ayrılmış röntgen ve laboratuvar birimlerinin olmaması sağlık çalışanlarının sorunu değil idari bir sorundur.  İdarenin sorumluluğunda olan bir konuda faturanın sağlık çalışanlarına çıkarılması ne ahlakidir ne de hukukidir.  Sağlık kurumlarında bu zor günlerde, zor şartlarda çalışan riskin en yüksek olduğu röntgen, tomografi gibi birimlerde özverili bir şekilde çalışan radyoloji teknisyenlerinden geriye dönük nöbet ücretlerinin istenmesi sahada tam bir hayal kırıklığına neden oldu. Tahminlere göre ortalama 5 Bin Lira ile 10 Bin Lira arasında geri ödeme çıkarılacak olan sağlık çalışanlarının açlık sınırındaki ekonomik durumları göz önüne alındığında bu durumun sağlık çalışanlarını çok sıkıntıya sokacağı açıktır.

Özellikle tek röntgen cihazı olan ilçe hastanelerinde mesai saatleri içerisinde hem poliklinik hem de acil servis hastalarına hizmet veren radyoloji teknisyenleri 17.00-08.00 saatlerinde ve hafta sonları sadece acil servis hastalarına hizmet vermektedir. Cihazın acil servis içerisinde olmaması verilen hizmeti değiştirmediği gibi bu hizmetin acil servis hizmeti sayılmaması işin özü ile bağdaşmamaktadır.  Nitekim mesai saatleri dışında verilen hizmetin acil Servis hizmeti olduğuna dair birçok mahkeme kararı olmasına rağmen verilen karar ile meslektaşlarımızın ve diğer sağlık çalışanlarının özverili çalışmalarını görmemek/yok saymak ve pandemi sürecinde oldukça yıpranan meslektaşlarımızın motivasyonunu bozmaktan başka bir şeye hizmet etmediği gibi acil servis hastalarının hizmet almasında da aksamalara neden olacaktır.

“ALINAN KARARIN İPTALİ İÇİN DAVA HAZIRLIKLARIMIZIN TAMAMLANMA AŞAMASINDA OLDUĞUNU BELİRTMEK İSTİYORUZ”

Aslanoğlu, sözlerini şu sözlerle noktaladı:

“TÜMRAD-DER olarak Sağlık Bakanlığı’nın mahkemenin nihai kararını beklemeden 12.03.2021 tarihinde yayınladığı genel yazı ile nöbet ücretlerinin geri dönük talep edilmesini doğru bulmuyoruz ve iptali için dava hazırlıklarımızın tamamlanma aşamasında olduğunu belirtmek istiyoruz.

Ayrıca Yetkili sendikanın kararı ve Sağlık Bakanlığının geriye dönük iade talebi ile ilgili uygulamasını doğru bulup destekleyici açıklamalarda bulunmasını kınıyoruz. Bir kez daha gerçek yüzünü gösterip çalışanlardan yana değil de idareden yana tavır alan bu sendikal anlayışı da meslektaşlarımız ve sağlık çalışanları mutlaka tahlil edip değerlendireceklerdir.”

 

 

DİDEM DÜZ/ MEDİKRİTİK.COM

Etiketler
laboratuvar ve röntgen birimleri
TÜMRAD-DER
Heybet Aslanoğlu