Ebelerin çözüm aradıkları sorunlar nelerdir?

Ebelerin Covid-19 pandemi süreci kahramanları arasında olduğunu, pandemi hastanelerinde tüm kliniklerde görev yaptıklarını vurgulayan Ebeler Derneği Yönetim Kurulu, ebelerin çözüm aradıkları sorunları açıkladı.

Ebelerin çözüm aradıkları sorunları, Ebeler Derneği Yönetim Kurulu şu şekilde açıkladı:

“Ebeler bugün Covid-19 pandemi sürecinin kahramanları arasındadır. Pandemi hastanelerinde yetişkin yoğun bakım üniteleri de dahil tüm kliniklerde görev yapıyorlar. 6 bin ebe, aile sağlığı ve toplum sağlığı merkezlerinin, filyasyon çalışmalarının kalbindedir.

  • Ebeler, Yasal çalışma süresinin çok üzerinde çalışıyorlar.
  •  Ebeler, kadınlarla doğrudan ve sürekli ilişkinin avantajını bu sorunların çözümünde etkin olarak kullanamıyor. Çünkü ebelerin sosyal ve ekonomik sorunları var, bizzat kendileri de cinsiyet eşitsizliği yaşıyorlar. Düşük sosyal statü, değer görmeme, yaptığı işin önemsenmemesi, yetersiz örgütlenme, fazla çalışma, düşük ücret…
  • Başka ülkelerin tersine ülkemizde gebelik ve doğum hizmetleri, kadın doğum hekimlerinin kontrolünde. Oysa riski bulunmayan gebelerin izlemleri ve doğumları ebelerin sorumluluğunda olmalıdır. Birinci basamakta ağırlıklı olarak ebeler çalışıyor, ama ebelik hizmetleri fark edilmiyor.
  • Yapılan kısmi yasal düzenlemelere rağmen, otonomisi oldukça yüksek olan bu meslek için “Ebelik Yasası” hâlâ yoktur. “Ebelik Odası” bile hâlâ yoktur. 
  •  Aile danışmanlığında, işyeri hemşireliğinde uzun yıllar çalışmasına rağmen, ebelik mesleğine özgü sertifika programları bile hâlâ yoktur.
  • Ebelik mesleği güçlendirilmeli, kadın sağlığı ve cinsiyet eşitliği için gebelik ve doğum hizmetlerinde nitelik artmalı.
  • Kadınlarımız ebelerin sağlayabileceği ayrıcalıklı hizmetleri yeniden görmeli, ebeden bakım talep etmeli.

Dünya Sağlık Örgütü, 2020 yılını, toplum sağlığının güçlendirilmesindeki rollerine dikkat çekmek için ‘Ebeler ve Hemşireler Yılı’ ilan etti. Nihayet fark ediliyor muyuz? Ebelik mesleğini güçlendirmek, tarihi köklerimize sahip çıkmaktır. Atamızın da dediği gibi, sağlıklı ve mutlu çocuklar için mutlu ebelere ihtiyaç olduğunu unutmayalım.”

 

 

MEHMET AKKAYA/AYDINLIK

Etiketler
ebelerin çözüm aradıkları sorunlar