02.22.2020 tarihinde Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bir hemşire hasta yakını tarafından hem sözlü hem fiziki saldırıya uğradı. Saldırıya uğrayan hemşire yaşadığı korkunç olayı sosyal medyadan duyurarak saldırganın cezasız kalmamasını istedi.
“ÖLÜRSEM HABERİNİZ OLSUN"
Saldırıya uğrayan hemşire sosyal medyadan olayı şu şekilde duyurdu:
“Bugün bir hasta yakını tarafından tertemiz dövüldüm ölümle tehdit edildim. Verdiğim emeklerin karşılığını yediğim dayakla aldım. Ölürsem haberiniz olsun istedim."
Darp raporu aldığını belirten hemşire sözlerine şöyle devam etti:
“Darp raporumu aldım. Bana şiddet uygulayan kadın. Hastanın kızı oluyor. Soruyorum neden böyle bir şeye maruz kaldım neden benden nefret etti bu kadar. Mesleğimin 5.yılındayım severek başlamıştım galiba soğudum bu meslekten...”
“BELKİ BAŞKALARINA DA AYNI ŞEKİLDE DAVRANMIŞTIR CEZA ALMAMIŞTIR”
“Ne yaptın da dayak yedin?” gibi akılalmaz sorulara maruz kalan hemşire “‘Ne yaptın da dayak yedin’ soruları çok acı olsa da söylüyorum hiçbir şey yapmadım. Uyarılmaktan hoşlanmamış olabilir, tipimi beğenmemiş olabilir başka bir şeye kızıp sinirini benden çıkarmış olabilir.” ifadelerini kullanarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Belki başkalarına da aynı şekilde davranmıştır ceza almamıştır. Buna da güveniyor olabilir…”
HEP-SEN: “OLAYIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”
Olayın ardından mağdur hemşireye ulaşan Hemşireler ve Tüm Sağlık Profesyonelleri Sendikası Genel Başkanı Yunus Şimşek şunları söyledi:
“Sağlık kuruluşlarında yaşanan şiddet olayları; genellikle hasta ve hasta yakınları tarafından meydana gelen, sağlık çalışanı açısından risk oluşturan; fiziki veya psikolojik saldırı ile sağlık çalışanlarının sağlığına kasteden durumlardır. Ülkemizde son bir buçuk yılda yaklaşık 20 bine yakın sağlık personeli şiddete maruz kalmakta ve mesleki yaşamlarının herhangi bir döneminde şiddete maruz kalma oranı % 73 olarak kayıtlara geçmektedir. Halkın sağlığı için kendi hayatını ortaya koyan özellikle Covid-19 pandemisi ile birlikte kahramanca görevlerini yerine getiren sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet halkın sağlığına ve geleceğine kastetmektir. Bu açıdan sağlıkta şiddet yasası ile birlikte şiddeti önlemeye yönelik alınan tedbirlerin yetersiz kaldığı ne yazık ki acı bir şekilde görülmektedir. Fiziki ve psikolojik şiddete uğrayan sağlık çalışanı hemşire Fatma Hanım ile sendikamız ivedilikle görüşmüş ve yaşanan olay ile ilgili bilgi alınıp atılacak her adımda sendikamızın yanında ve bu olayın takipçisi olduğunu ifade etmek istiyorum. Sağlıkta şiddete karşı ülkemizde ki tüm sivil toplum kuruluşlarını birlik olmaya davet ediyoruz. Sağlık kuruluşlarında yaşanan şiddetin temel nedenlerinin ortaya konulması ve özellikle akademik çalışmalar ışığında; en çok sağlık personel eksikliği, güvenlik önlemlerinin yetersiz olması, fiziki yapı ve donanım eksikliği gibi sorunların şiddete neden olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu açıdan şiddetin tüm yönleri ile değerlendirilmesi ve şiddete karşı toplumsal bir tepkinin ortaya konulması hepimizin sağlığı ve geleceği adına önemlidir. Sağlık çalışanına uygulanan şiddet halk sağlığına ve vatana ihanettir. Bu açıdan ülkemizin her kesimini şiddete karşı birlikte tepki vermeye ve bu şiddeti uygulayan kişilere karşı topyekûn mücadele etmek geleceğimiz adına son derece önemlidir.”
MEDİKRİTİK