Rus aşısı Sputnik V'nin ilk sevkiyatı Ankara'da

Rus Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen ve Covid-19’a karşı geliştirilen ilk aşı olma özelliği taşıyan Sputnik V korona virüs aşısının ilk sevkiyatını taşıyan uçak Esenboğa Havalimanı'na iniş yaptı. Sputnik V; Sinovac ve Biontech’in ardından Türkiye'de uygulanacak üçüncü aşı olacak.

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu (RDIF)’nun aşının her iki dozunu da alan kişiler arasında hastalık bulaşma oranı verilerinin analizine raporuna göre Sputnik V aşısının etkinlik oranı %97,6. Geçen yıl 5 Aralık'tan bu yıl 31 Mart'a kadar toplu ölçekli sivil aşılama kampanyasının bir parçası olarak yer alan 3,8 milyon Rus'tan elde edilen bu veriler, ilk dozun uygulanmasının 35. gününden itibaren %0.027'lik bir enfeksiyon oranı ortaya çıkardı. Şu ana kadar 60 ülkede kullanım için onaylanan Sputnik V, çeşitli regülatörler tarafından verilen onaylar açısından dünya genelinde Covid-19 aşıları arasında ikinci sırada yer alıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz 6 ay içinde 50 milyon doz Sputnik V aşısının gelmesini beklediklerini söylemişti. Bakan Koca, haziran sonuna kadar 30 milyon dozun teslim edileceğini belirtmişti. Aşının Türkiye'de üretimi için de iki ülke arasında anlaşma imzalanmıştı.

 

 

ECZ. ASIM EMRE BİÇER

 

KAYNAKLAR

https://www.cnnturk.com/dunya/son-dakika-rus-asisi-sputnik-vnin-ilk-sevkiyati-ankarada

https://www.pharmaceutical-technology.com/news/russia-sputnik-v-efficacy/