Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu önerdi: Belirtisiz Covid-19 oranı belirlenecek

Bilim Kurulu, TÜİK’le işbirliği halinde yapılan araştırmanın belirli aralıklarla tekrar edilmesini önerdi. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Özlü “Salgının seyrine ilişkin yeni stratejiler geliştirebilmemiz için toplumdaki bağışıklık oranı tespit edilecek.” dedi

Aydınlık’ın haberine göre; Koronavirüs Bilim Kurulu önceki gün Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca’nın başkanlığında toplanarak, Covid-19 testleri ile ilgili yeni politika belirledi. Toplumda hastalık bulgusu göstermeyenlerin oranına yönelik çalışma yürütülecek. Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü “Test kapasitemiz arttı, daha da artacak. Salgının seyrine ilişkin yeni stratejiler geliştirebilmemiz için toplumdaki bağışıklık oranı tespit edilecek.” dedi.

MESLEK GRUPLARINDAKİ RİSK SAPTANACAK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca daha önce TÜİK ile birlikte yapılan araştırmada toplumda bulgu göstermeden hastalığı geçirenlerin oranının 0,26 olduğunu 30 Temmuz’da açıklamıştı. Bilim Kurulu araştırmanın tekrarlanmasını önerdi. Sağlık Bakanlığı, TÜİK ile birlikte yürütülen “Toplumsal Bağışıklık ve İnsidans (Görülme Sıklığı) Taraması” çalışmasının tekrarlanacağını bildirdi. Bağışıklığın tespiti için antikor testi, aktif vakanın tespiti için de PCR testi yapılacak. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, daha önce TÜİK’le birlikte yapılan çalışmanın aralıklarla yapılmasının önerildiğini söyledi. Özlü Aydınlık’a yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Asemptomatik bulaştırıcı oranımız nedir, hastalığı geçirip bağışıklık kazananların oranı nedir? Çalışma bu ve benzeri başlıklarda bize bilgi sağlayacak. Toplumdaki riski göreceğiz. Belli yaş gruplarında ya da öğretmenler, sporcular, otobüs dolmuş, şoförleri, huzur evi çalışanları ya da engelli okullarında çalışanlar gibi daha yakın izlenmesi gerekiyor. Buralarda hasta çıkmasını beklemeden zaman zaman tarama amaçlı testler yapılmasında yarar var diye düşündük. Türkiye’nin test kapasitesi buna yetecek durumda.”

Amacın toplumdaki riski ve seyri görebilmek olduğunu söyleyen Özlü “Hangi gruplarda kümeleşme var, hangi gruplarda risk artıyor, bunları görmek ve salgının durumunu izleyerek strateji geliştirmek hedefleniyor.” dedi.

 

Etiketler
belirtisiz covid-19
covid-19
Koronavirüs
Bilim kurulu
sağlık bakanlığı