Aydınlık’ın haberine göre, Takviye edici gıda satışı yapan zincir marketlere biri daha eklendi. Üstelik bu kez eczanelerde yıllardır satılan ve toplum tarafından benimsenmiş, tanınan multivitamin içerikler de market reyonlarına girdi. Eczane benzeri görünümle oluşturulan reyonlar eczacıların tepkisine neden oldu. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Ecz. Nurten Saydan "Bu tür ürünlere ruhsatı Tarım Bakanlığı değil Sağlık Bakanlığı vermeli. Vatandaşımız bu tür ürünleri yalnızca eczanelerden temin etmeli" dedi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Recep Akdağ ve komisyon üyesi milletvekillerine ilaç formu verilen ürünlerin ruhsatlandırılmasının Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmasına ilişkin kanun teklifi sundu.
ETKİLEŞİME GİREBİLİR
Ecz. Nurten Saydan, bu tür ürünlerin son yıllarda Tarım Bakanlığı’ndan onay alarak kontrolsüz bir biçimde market, internet gibi yerlerde, tedavi edici özelliği hiç olmadığı kadar övülerek vatandaşa satılmasını eleştirerek, ilacın eczaneler dışında satılmasının halk sağlığını telafisi olmayacak şekilde olumsuz etkileyeceğini söyledi. Saydan Aydınlık’a yaptığı açıklamada “Bu ürünlerin ruhsatının Sağlık Bakanlığı tarafından verilmesi gerekir. İnternetten ya da marketten alınan ürün, kullanılan ilaçlarla etkileşime girebilir. Vatandaşın bu ürünleri hekim kontrolünde ve bizlerin danışmanlığında kullanması gerekir.” dedi.
Güven oluşturmak için ürünlere çeşitli sebze adlarının verildiğini ifade eden Saydan “Evde pişirilen sebze nasıl olsa zarar vermez diye düşünüp alıyor ama içinde ilaç var. Biz 83 milyonluk bir pazarız. Tek amaç kâr” diye konuştu. Covid-19 salgını nedeniyle vatandaşların vitaminlere yöneldiğini ifade eden Saydan, bazı vitaminlerin vücutta birikerek zarar verebileceğini belirtti. Saydan vatandaşların mutlaka eczacılara danışması gerektiğini söyledi. “Eczacı 5 yıl vatandaşa doğru bilgi verebilmek için eğitim alıyor. Sayımız 27 bin oldu. Vatandaşa en yakın konumdayız. Bizim için önemli olan halk sağlığıdır. İlacı en iyi biz biliriz. Vatandaş, eczacıya sormadan hiçbir ürün almamalı.”
Eczacı Ömür Çakmak da, marketlerde koruyucu veya vitamin benzeri tedavi destek ürünlerinin satışının yapılmasının sakıncalarını anlattı. Çakmak, kendilerine bu tür ürünler almak için gelen vatandaşlara sorular yönelttiklerini söyledi:
“Kişinin başka hangi ilaçları kullandığını, eşlik eden kronik rahatsızlıkları ve gebelik durumunu, doz ayarlaması için yaş ve kilo özelliklerini sorguluyoruz. Bazı vitamin destek ürünleri ve bitkisel droglar başka ilaçlarla etkileşim yapabilir. Gıda takviyeleri adıyla sunulan bu ürünler belli dozlarda terapotik etken madde içerdiği için ilaç statüsündedir. İlaç bir tüketim malzemesi değildir. Ölüme kadar giden karaciğer hasarı ve çeşitli zehirlenmelere neden olabilir.”
SAKLAMA KOŞULLARINA DİKKAT
Eczanelerin yılda iki kez Sağlık Bakanlığınca denetlendiğini belirten Çakmak “Bu ürünlerin nem, ısı gibi belli koşullarda saklanması gerekir. Daha önce gördük internette son kullanma tarihi geçen ürünü yeni tarih basarak satışa sunuyorlar. Bu ürünler tıpkı diğer ilaçlar gibi karekodla takip edilebilir olmalı. İlaç için tek güvenilir yer eczanelerdir.” dedi.
MHP DE CHP DE TEPKİLİ
MHP milletvekili Nevin Taşlıçay önceki gün meclis kürsüsünden yaptığı açıklamada, halk sağlığının korunması için sağlığı ilgilendiren bütün ürünlerin eczacılar eliyle eczanelerde sunulması gerektiğini söyledi. CHP milletvekili Gamze Taşçıer de bu tür ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması ve yalnızca eczanelerde satılması ile ilgili kanun teklifi verdiklerini açıkladı.