THD ve PHD’den Kahraman Hemşirelere mesaj var!

Türk Hemşireler Derneği(THD) ve Psikiyatri Hemşireleri Derneği(PHD) yaşadığımız süreçte hemşirelerin yaşadığı psikolojik gerginlikleri, stresi azaltmak adına COVİD-19 kaynaklarından hemşireler için öneriler hazırlamıştır. Yazı hemşirelerin yaşadığı stresi azalmakta bir kılavuz niteliği taşımaktadır.

THD ve PHD’nin, dernek
sayfaları ve Twitter üzerinden
paylaştıkları öneriler şunlardır:

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"2723","attributes":{"class":"media-image wp-image-11985","typeof":"foaf:Image","style":"","alt":""}}]]

SAĞLIK SISTEMININ KAHRAMANLARI HEMŞIRELERE MESAJLAR

Değerli
meslektaşlarımız,

Hemşireler olarak sizler, Küresel düzeyde salgın olan COVID-19 ile mücadelede bir yandan ön safta görev yaparak hastalarımızı iyileştirmeye çalışırken diğer yandan çalışma ortamında patojene maruz kalma riski taşımakta, uzun ve yoğun çalışma temposu içinde fiziksel ve psikolojik yorgunluk ve gerginlik yaşamakta, kendinizin ve yakınlarınızın sağlığını korunma endişesi taşımaktasınız.

Bu kriz döneminde sorunların titizlikle yönetilmesinde tüm yöneticilerin, klinik liderlerinin ve hemşire meslektaşlarımıza önerilerimizi şöyle sıraladık;

BU SÜREÇTE YÖNETICILER OLARAK;

Öncelikle tüm çalışanlarınıza, yoğun ve zorlu bir süreç yaşandığını ancak güvende olduklarını hissettirin. “Güvende olduğunu hissetmek”, Maslow’un tanımladığı en temel gereksinimlerden birisidir. Bunun sağlanması için gerekli koruyucu ekipmanların ve koşulların sağlanması yöneticilerin sorumluluğudur.

UNUTMAYALIM, KORUNMAZSAK KORUYAMAYIZ!

Çalışanlar bu gibi kriz durumlarında her zaman lider/yöneticinin yaklaşımı ve mesajlarına daha fazla önem verir. Belirsizlik durumlarında liderlerin ne söylediği, nasıl söylediğine daha fazla dikkat etmesi gerekir. Bu gibi durumlarda çalışanlarda güven oluşturmak için daha sık iletişim kurmak ve şeffaf olmak gereklidir.

BU NEDENLE ÇALIŞANLARINIZA KARŞI AÇIK OLUN VE GERÇEKLERE ODAKLANIN

-Belirsizliğin olduğu durumlarda her zaman duygu yoğunluğu (endişe, üzüntü, öfke) yüksektir ve yanlış bilgilere inanılabilir. -İnsanların neyin doğru olabileceği hakkında bilgi edinmek için gidebilecekleri güvenilir olan bir kaynak olduğunuzdan emin olun. Güvenilir bilgiye ihtiyacınız varsa, Sağlık Bakanlığı, bu alanın uzmanı olan bilim insanları ve Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) düzenli olarak koronavirüs ve COVID-19 durumu hakkında güncellemeler yayınlamaktadır. Bunlardan yararlanın ve ekibinizin de bu kaynaklardan bilgi almasını sağlayın.

-Doğru olmanın yanı sıra, net olun. Çalışanlar ve diğerlerinin endişe, üzüntü gibi duyguları yoğun olduğunda, nüansları daha az kavrayabilirler. İletişiminizin kesin olduğundan ve karışık mesaj içermediğinden emin olun. İnsanlar anlamadıkları şeylere güvenmezler, bu yüzden ne kadar açık ve net olursanız o kadar iyi olur.

Neleri paylaştığınız ve ne zaman paylaştığınıza dikkat edin. Bir kez bir şey söylemiş olmanız, insanların onu gördüğü veya duyduğu anlamına gelmez. Farklı insanlar mesajları farklı şekilde duyacak ve sadece kendi süreçlerinde bulundukları yere göre katılabileceklerdir.

ANLAYIŞLI VE EMPATIK OLUN

Çalışanlarınıza ve diğerlerine onları dinlediğinizi ve önemsediğinizi bildirin. Bir şeyleri değiştiremeseniz de mücadeleleri ve zorluklarını anladığınızı ve takdir ettiğinizi ifade edebilirsiniz. Bunları kabul ederek insanların rahatsızlıklarını ifade etmesine fırsat verin

İNSANCIL OLUN

Bu stresli dönemde sizin de çeşitli güçlükler yaşadığınızı, sorunları çözmeye çalıştığınızı abartmadan çalışanlarınıza iletin. İletinizin içeriği açısından, bazı sorunları bildiğinizi ve henüz yanıtlarının olmadığını söylemek de uygundur. Bu tür bir şeffaflık da güven doğuracaktır

ÇEVRENIZDEKILER IÇIN BIRLEŞTIRICI OLUN

İnsanlar başkalarıyla ortak hareket ettiklerinde önemli ölçüde motive olurlar. Bu birlikteliği sağlamak için biz bilinci ile hareket edin “biz” - “birlikte başaracağız” mesajını verin.

ÇEVRENIZDEKILERE BÜYÜK RESMI GÖSTERMEYE ÇALIŞIN

Belirsizlik zamanlarında, insanların bakış açıları daralabilir ve kendilerine veya acil ihtiyaçlarına odaklanabilirler. Bu nedenle onlara asıl konuyu, daha büyük resmi hatırlatın. Bu sadece, çalışanlarınız, gruplar ve hatta kurumunuzla ilgili olmayan tüm dünyayı etkileyen bir durum. İnsanlar, kendilerine daha az odaklandıklarında ve etraflarındaki insanların refahı ile ilgilenirken daha iyi baş ederler.

PRAGMATIK OLUN

İnsanlar, zorlu durumlarda birileri tarafından yönlendirilmeye daha fazla ihtiyaç duyarlar. Bu nedenle onlara neye ihtiyacınız olduğunu ve neler yapmaları gerektiğini bildirin. Çalışanlarınıza bu süre zarfında hastalarına/sorunlarına odaklanmalarını, meslektaşlarını desteklemelerini isteyebilirsiniz. Çalışanlarınızdan söylenti yaymak yerine soru sormalarını isteyebilirsiniz. Bu tür pragmatik, eyleme yönelik öneriler çalışanların işe odaklanmasına yardımcı olacaktır. Çalışanlarınıza, zorluklar olsa da birlikte başaracağınızı bildirin, bir belirsizlik içinde olabilirsiniz, ancak insanlar başaracağınızı bilmek isterler.

SEÇICI OLUN

Genel olarak, kelimelerinizi dikkatlice seçin. Çalışanlar liderin her kelimesine odaklanma eğilimindedir - Mesajınızı her açıdan düşünün ve iletişiminizi geliştirirken kelimelerinizin kişiden kişiye nasıl geçeceğini ve potansiyel olarak (yanlış) yorumlanabileceğini düşünün. Doğru ama zehirleyici olmayan, destekleyici, hor görmeyen ve ulaşılabilir ama duygusal olmayan kelimeleri seçin. Özetle, bir lider olarak, insanların sakin, odaklanmış ve meşgul olmalarına yardımcı olmada kritik bir rolünüz var. Açık olun, gerçeklere odaklanın, aynı zamanda insani olun ve empati gösterin. İnsanları bir araya getirin ve daha geniş bir bağlamla odaklanmaları gereken şeyi görmelerine yardımcı olun.

Somut önerilerde bulunun ve pragmatik taleplerde bulunun. Aynı zamanda, şu an ve geleceğe odaklanın ve insanların umutlu olmasına ve sakin kalmasına yardımcı olun. Sözleriniz ve mesajınız hakkında seçici olduğunuzda, denizler dalgalı ve belirsiz olsa bile olumlu bir yol gösterici olabilirsiniz.

BU SÜREÇTE HEMŞIRE OLARAK;

-Mevcut durumda kendi kontrolünüz altında yapabileceklerinize odaklanın. Yaşanan bu kriz ortamında en çok hissedilen duygu ağırlıklı olarak kaygı/endişedir. Çoğunlukla da kontrol edilemeyen durumlar insanda endişe yaratır. Hafif endişe başa çıkmanıza yardımcı olurken, aşırı endişe paniğe neden olabilir. Panik durumunda ise, hata yapma ve mantıksız kararlar ve davranışlarla meşgul olma ihtimali yükselir. Unutmayın her şeyi kontrol edemeyiz.

-Öncelikle bulaş riskinizi azaltarak kaygıyı azaltın, “koruyucu önlemler alın”. Örneğin, sık sık el yıkama, güvenli ekipmanın gerçekçi ve doğru kullanımı.

-Bu durumla ilgili neler düşünüyorsunuz farkına varın. Unutmayalım ki bu sadece bizim başımıza gelmedi, tüm dünya aynı sorunla başetmeye çalışıyor.

-Mevcut koronavirüs gibi tehditlerin olduğu durumlarda, zihnimiz tehdidi kolayca abartabilir ve onunla başa çıkma yeteneğimizi zayıflatabilir. Bu durumda ise her zamankinden daha sinirli olabilir, olağandan daha fazla ya da az kaygı hissedebilirsiniz, çaresizlik, öfke, tahammülsüzlük yaşayabilirsiniz. Stresiniz artar ve bunalmış hissederseniz bundan utanmayın. Herkesin stresi deneyimi ve bununla başa çıkması farklı olabilir.

Duygular bulaşıcıdır: Endişenizden çevrenizdeki diğer bireylerin de etkileneceğini unutmayın. Çok fazla endişe duygusu diğerlerine de bulaşarak panik yaratabilir. Bu ise ne size ne de diğerlerine yardımcı olur. Bunun yerine, yaşadıklarınızı, duygularınızı anlamaya çalışın ve ifade edin hatta zamanınız varsa yazın.

-Konuşmalar/tartışmalar sırasında aklınıza gelen ilk şeyi söylemeyin, acele etmeyin, asıl söylemek istediğinizi düşünün. Aynı anda karşınızdakinin de söylediklerini duymaya ve anlamaya çalışın

-Her okuduğunuza, duyduğunuza inanmayın. Halen bilgi akışı çok fazla. Özellikle Kulaktan kulağa aktarılan bilgiler özünden uzaklaşır. Bu nedenle, sadece güvenilir kaynaklara odaklanın.

-Etrafınızda olumsuz ifadeler kullanan, endişenizi artıran kişi ve durumlara karşı kendinizi koruyun, onları durdurun. Unutmayın suya atılan bir taş önce küçük sonra büyük büyük dalgalar yaratır.

ÖZ BAKIMINIZA DIKKAT EDIN.

İş sırasında veya vardiyalar arasında yeterli dinlenme ve mola verme, yeterli ve sağlıklı yiyecekler yeme, fiziksel aktiviteye girme ve ailenizle ve arkadaşlarınızla iletişimde kalma gibi yararlı başa çıkma stratejileri kullanmaya çalışın.

Tütün, alkol veya diğer ilaçların kullanımı gibi yararsız başa çıkma stratejileri kullanmaktan kaçının. Uzun vadede, bunlar zihinsel ve fiziksel refahınızı kötüleştirebilir. COVID-19 salgını, hepimiz için yeni bir deneyim, Yine de, stresinizi yönetmek için geçmişte sizin için işe yaramış stratejileri kullanmak şimdi size fayda sağlayabilir. Bu nedenle size iyi geldiğini bildiğiniz uğraşlara, manevi yönden destek olacağını düşündüğünüz etkinliklere zaman ayırın.

SEVDIKLERINIZLE BAĞLANTI IÇINDE OLUN.

Ailenizi, eşinizi, çocuklarınızı ve arkadaşlarınızı görmeye çalışın. Yüz yüze görüşmeniz güvenli olmadığında telefonda seslerini duyun, görüntülü görüşmelerle nasıl olduklarını öğrenin. Sizin için endişeleniyorlarsa kendinize iyi baktığınıza dair onlara güvence verin.

Sevdiklerinizle iletişim halinde olmak korkularınızla baş etmeye çalışırken size güç verecektir. Ancak onları da güçlü tutmak amacıyla özellikle çocuklarla hastanede olan bitenleri, hastalarınızın durumuyla ilgili bilgileri paylaşmayın.

THD sitesinin linki
üzerinden daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

http://www.thder.org.tr/saglik-sisteminin-kahramanlari-hemsirelere-mesajlar

Yorumlar

Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?

I mean, what you say is valuable and all. However think of if you added some great photos or videos to give your
posts more, "pop"! Your content is excellent but with pics and clips, this website could undeniably be one of the best
in its niche. Wonderful blog!

phenq (doğrulanmamış) Pt, 23/09/2024 - 06:01

Greate pieces. Keep posting such kind of information on your
blog. Im really impressed by it.
Hello there, You've done a great job. I will certainly digg it and in my view recommend to my
friends. I am confident they'll be benefited from this site.

だが、左手を利き手とする詩暢の強さを再確認する契機となる。個人戦で詩暢との再戦を望む千早は故障を押して利き手と反対の左手で強行出場し、再戦に漕ぎ着けるが大敗。又千早が団体戦優勝と共に掲げていた各階級個人戦優勝は新が制したA級を除き、全て瑞沢かるた部が制する結果となり、B級準決勝戦でヒョロとの対決を制して駒を進めた決勝で山城理音を破った太一も優勝してA級昇格を決める。

"斎藤洋介さん死去 亡くなる前日には来年の仕事の話もしていた".
"名脇役の斎藤洋介さんが死去 69歳、人知れずがんで闘病".
"斎藤洋介さん急逝 体調急変、救急搬送も 所属事務所「急なことで、実感わかない」".、生島は吉川のことを「美代ちゃん」と呼んでいた。 3年生時は高校選手権個人戦C級優勝でB級昇格を果たした。大都市でも地方都市でも、大型スーパーでも大手チェーン店でも、おばあちゃんの経営する小さなグロサリーストアでもどこでもマルちゃんを見かけることができるそうです!

ΕΠΙΠΛΑ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ
ΠΑΝ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ 3
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τ.Κ. 57013
Τηλέφωνο: 23120 08844, 6976590826
υφασματινα κρεβατια θεσσαλονικη
Υφασμάτινα Κρεβάτια – Στυλ και Λειτουργικότητα.Τα υφασμάτινα
κρεβάτια είναι ιδανικά για όσους αναζητούν συνδυασμό άνεσης
και στυλ. Κατασκευασμένα με ποιοτικά
υφάσματα, τα ντυμένα κρεβάτια από τον Γεωργαντάς προσφέρουν πολυτέλεια και μακροχρόνια αντοχή.

Ιδανικά για οικογενειακούς χώρους,
αλλά και για ξενοδοχειακό εξοπλισμό, τα κρεβάτια με ύφασμα προσφέρουν μια αίσθηση ζεστασιάς και κομψότητας.

ντυτα κρεβατια

連載誌には、漫画本編の後に中世史家の本郷和人によるコラム風の読み物ページ『解説上手の若君』が掲載されており、南北朝時代の歴史や風習などが解説され、単行本にも再録される。学力は非常に高く、本人曰く本気を出せば学年2位くらいはいける。公的介護保険と、民間介護保険があり、民間介護保険の保障内容には介護一時金や介護年金などがある。介護保険法は、加齢に伴って生ずる心身の変化に起因する疾病等により要介護状態となり、入浴、排せつ、食事等の介護、機能訓練並びに看護及び療養上の管理その他の医療を要する者等について、これらの者が尊厳を保持し、その有する能力に応じ自立した日常生活を営むことができるよう、必要な保健医療サービス及び福祉サービスに係る給付を行うため、国民の共同連帯の理念に基づき介護保険制度を設け、その行う保険給付等に関して必要な事項を定め、もって国民の保健医療の向上及び福祉の増進を図ることを目的とする(1条)。

sex indo vira (doğrulanmamış) Pt, 23/09/2024 - 09:55

Does your site have a contact page? I'm having a tough time locating it but, I'd like to shoot you
an email. I've got some ideas for your blog you might be interested in hearing.
Either way, great blog and I look forward to seeing it
improve over time.

『大怪獣バトル ULTRA MONSTERS NEO』では、虹色の磁力光線は「キャプチャ光線」、大顎による締めつけは「ライジングシザース」と表記されている。激しい格闘戦で右の大顎をねじ切られても大ダメージには至らなかったが、青い石をムラマツキャップによって頭部へ投げつけられると体中から大爆発が起き、地面に倒れて絶命する。 その性格は良く言えば「素直」、悪く言えば「バカ」であり、ウリエの嘘を間に受けるなど抜けた一面がある。 あらすじ.
ザテレビジョン. 2021年10月7日閲覧。
ORICON NEWS. オリコン. 30 October 2020. 2020年10月30日閲覧。 1975年1月30日、寝屋川市で次女として誕生。坂本武郎(編)「里見八犬伝 浜路姫之記」『B's-LOG』2014年6月号、エンターブレイン、2014年4月19日、152頁。

毛利元就の孫で、祖父を慕う若武者として描かれている。 この他にも、足利義昭、毛利元就、浅井長政、今川義元、北条氏政などが物語の重要人物として登場する。 その後、殺しの依頼とは別にランドから、個人的な趣味の蝋人形の製作を依頼される。 ドラマ版では主要人物の中で唯一、生前の様子が描かれていない。慶長18年6月3日(1613年7月20日))は、戦国時代から江戸時代前期にかけての女性。例えば労災であるにもかかわらず健康保険での給付を受けると、その給付相当額を一旦保険者に返納した上で労災の申請をしなければならなくなる(労災は申請してもすぐには支給されない)ので、二度手間でありかつ一時的にでも療養費等の自己負担をすることになる。

tonic greens video (doğrulanmamış) Pt, 23/09/2024 - 10:55

Hi there great blog! Does running a blog similar to this require a great deal of
work? I've very little knowledge of coding but I was hoping to start my own blog soon. Anyhow, should you have
any ideas or tips for new blog owners please share.
I understand this is off topic but I simply had to ask.
Appreciate it!

Rory (doğrulanmamış) Pt, 23/09/2024 - 20:18

Please let me know if you're looking for a article
author for your blog. You have some really good articles and
I believe I would be a good asset. If you ever want to
take some of the load off, I'd love to write some articles for your blog in exchange
for a link back to mine. Please shoot me an email if interested.
Thanks!

Yeni yorum ekle

Bu alanın içeriği gizlenecek, genel görünümde yer almayacaktır.

Plain text

  • Hiç bir HTML etiketine izin verilmez
  • Web sayfası adresleri ve e-posta adresleri otomatik olarak bağlantılara dönüşür.
  • Satır ve paragraflar otomatik olarak bölünür.