Her Covid-19 hastası kan sulandırıcı içmeli mi?

“koronavirüs ilaçlarını kullanan her hastanın kan sulandırıcı da kullanması gerekiyor mu? Bu doğruysa devlet diğer ilaçlarla beraber kan sulandırıcı veriyor mu?” sorusunu Dr. Gülistan Özdemir cevapladı.

Öncelikle sorunuz için teşekkürler. Herkesin merak ettiği sorulardan biri de Covid-19 ilaçları kalp krizi yapıyor mu? Yazımızda kısaca kimler kan sulandırıcı kullanmalı ve nasıl temin edilir bunlara değineceğiz.

Covid-19 hastalık seyrinde çeşitli nedenlerle atar ve toplardamarlarda tromboemboli (pıhtı) gelişebilmektedir. Virüs kan damarlarında hasara yol açar, damarlarda ufak pıhtılar oluşur ve bu damarların beslediği organlar yeterince çalışamaz. Pıhtı oluşan hastaların çoğu hastalığı ağır atlatan, hastanede yatış gerektiren ya da evde sürekli yatan ileri yaş hastalardır. Hareketsizlik de staz dediğimiz kan akımında yavaşlama ve sonuçta venöz tromboza neden olmaktadır. Genç hastaların bir kısmında da önceden bilinmeyen damar hastalıkları varsa pıhtı oluşabilir. Nadiren de daha önce hiçbir hastalığı olmayan hastalarda da gelişebilmektedir.

HEKİM GEREK GÖRÜRSE REÇETE EDER

Covid-19 olan herkesin ya da Covid-19 ilacı kullanan herkesin antikoagülan (kan sulandırıcı) ilaç kullanmasına gerek yoktur. Burada hastanın genel durumu, yaşı, kilosu, önceden var olan hastalıkları (kalp yetmezliği, geçirilmiş kalp krizi, diyabet, tansiyon yüksekliği, karaciğer veya böbrek yetmezliği, obezite, hiperkolesterolemi vs.) geçirmiş olduğu ameliyatlar (örneğin by pass gibi) ve hastalığın seyri (hafif, orta ya da ağır) gibi birçok etken bir arada değerlendirilir ve risk grubundaki hastalara antikoagülan başlanır. Riskli hastayı değerlendiren hekim yukarıda saydığımız etkenlere göre karar verir.

Filyasyon ekipleri ya da Covid-19 poliklinik/acilleri diğer ilaçlar gibi rutin olarak kan sulandırıcı vermiyor. Kan sulandırıcı kullanması gereken hastaların büyük çoğunluğu hastanede yatarak tedavi alması gereken hastalardır ve hastanede başlanır. Evde kalarak tedavi alabilecek hastalar için ise hastayı değerlendiren hekim tarafından riskli hastalara uygun kan sulandırıcı reçete edilir.

KALP SORUNLARININ NEDENİ İLAÇ DEĞİL VİRÜS

Covid-19 hastalarında gelişen kalp ile ilgili sorunların sebebi kullanılan ilaçlar değil, virüsün kendisidir. Covid-19 pozitif hastalara rutin olarak verilen Favipiravir ilacının kalp hastalığı yapması ile ilgili ise belirgin bir yan etki bildirilmemiştir. Doktorunuzun verdiği ilaçları kullanmamazlık yapmayınız.

 

Etiketler
kan sulandırıcı
covid-19 hastaları