19 Haziran 2020 tarihinde Kafa Radyo’nun değerli programcılarından Zeki Kayahan COŞKUN’un Matrax isimli programında tıp fakültesi öğrencisi bir kardeşimizin stetoskopu olmadığını ve alacak parasının da olmadığını üzülerek öğrendim. Bunun üzerine ona bir stetoskop hediye etmeye talip oldum. Ancak benden daha hızlı davranan, Muş’da hizmet veren iki sevgili meslektaşımın bu eksiği giderdiğini sevinerek öğrendim.
Sabah twitter direkt mesaj kutumda bir tıbbiyeli kardeşimin mesajını gördüm. Mesaj şöyleydi; "Hocam! Ben intörnüm ve bir arkadaşımızın stetoskopu yok, acaba ona yardımcı olur musunuz?”
Bu mesajı okuduğum zaman boğazımda bir şeyler düğümlendi. İntörn bir kardeşimin stetoskopunun ve alacak parasının olmaması bana çok dokundu. Bunun üzerine “SteteskopsuzTıbbiyeliOlmaz” diye bir tabela açtım ve birçok meslektaşımla Sayın Zeki Kayahan Coşkun bu tabelaya destek verdi. Bu sefer de başka bir sorun doğdu. Çünkü çok fazla yardım isteyen tıbbiyeli ile yardım etmek isteyen insan bana yazmaya başladı. Ben yoğunluğum nedeniyle bunları koordine edemeyeceğim için ve olay daha kurumsal olsun diye “Medikritik Haber Sitesi”nin değerli editörlerinden –ki onlar da hekimdir- yardım istedim. Sağolsun, onlar da beni kırmadı ve kampanyayı devraldı. Bunu yaparken de tabela açarken yaptığım bir hatayı gösterdiler. “Steteskop” değil “Stetoskop” yazmam gerekiyordu.
Bunun üzerine tabelada bir değişiklik yaparak, “AskıdaStetoskop” tabelası açtık. Bu tabelaya bir günde onlarca mesaj geldi. Anladık ki, tıbbiyeli kardeşlerimizden stetoskop alamayanlar oldukça fazla…
''Veren el, alan eli görmesin! '' sloganıyla yola çıktık.
Şimdi de bu olay üzerinden bazı düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum:
1- Türkiye’de adam gibi stetoskop üretilmediği ve dünyanın en iyi markası olduğu için Litmann Grubu'nun ürettiği mala mahkûmuz. Bu nedenle ülkemizin değerli sanayicilerinden birinin –ki bu konuda KOÇ Grubu'nun bizi destekleyeceğine inancım tamdır- yerli, kaliteli stetoskop üretimini başlatmasının bir gereklilik olduğunu düşünüyorum. Zira dolar arttıkça Litmann fiyatları oldukça astronomik hale geldi.
2- Bu olay bana, biz hekimlerin meslek kardeşleriyle yeterince ilgilenmediğini düşündürdü. Bunun üzerine de düşünmeliyiz bence.
3- Tıp fakültelerinde önlük giyme törenlerinin yapıldığı gibi, kliniklere başlayan öğrenciler için de “Stetoskop Takma Töreni” yapılabilir. Bu törende de o fakültenin olduğu ildeki tüm hekimler davet edilerek, kardeşlerine birer stetoskop hediye etmesi ve boyunlarına bizzat takmaları sağlanabilir. Böylece konu sadece para olmaktan çıkar ve bir meslek büyüğünden aldığı bir stetoskopu kullanmanın onuruyla öğrenci daha da motive olabilir. Ayrıca meslektaş dayanışması ve tanışması sağlanmış olur.
4- Bu törenlerden sonra, o ildeki diğer hekimlerin tıbbiyeli kardeşleriyle mesleki deneyimlerini paylaştıkları bazı ortamlar yaratılabilir.
5- Haklı olarak bazı insanlar, “devlet, öğrencisine bir stetoskop alamaz mı?” diye soruyor. Alabilir bence de ama öğrencinin bunu bir meslek büyüğünden alması çok daha değerli olacaktır. Mesela ben yıllar önce bana bir nöroloji hocam tarafından hediye edilen bir refleks çekicini kullanıyorum. Üstelik 3 tane çekicim olmasına rağmen elim hep ona gidiyor. Nedense onunla muayene ettiğim hastaların daha iyi olacağına inanırım.
O nedenle bu kampanyaya destek veriyorum. Her yeni mezun da bu kampanyaya destek vererek devam ederse ortada stetoskopsuz öğrenci kalmaz ve meslek büyüklerinden böyle bir hediye almak kardeşlerimizi oldukça motive eder.
Haydi o zaman! “STETOSKOPSUZTIBBİYELİKALMASIN”
YAŞASIN “ASKIDA STETOSKOP” uygulaması!
Tıp fakültesi öğrencisi olarak kampanyaya katılmak için tıklayınız:
https://medikritik.com/askida-steteskop-ogrenci-kayit
Stetoskop bağışlamak için tıklayınız:
https://medikritik.com/askida-steteskop-bagis