Öğrencilerin barınma sorununa akut ve kronik çözümler

Türkiye’de öğrencilerin barınma sorunu çok geçmişe uzanıyor. Bunun en basit örneği 1961 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olan değerli sinema oyuncusu Cüneyt Arkın. Kendisi katıldığı bir galada mikrofonlara şunları söylüyor: "Üniversiteye geliyor, yurt meselesi, yatacağı yeri yok çocuğun. Ben üniversitedeyken(İstanbul Üniversitesi) yaşadım bu sorunu, ben de yaşadım. Kaç yıl oldu halen bir şey değişmemiş. İki tane yurt yapmak zor mu?

Ayrıca ekliyor: “Saraylar yapıyoruz niye yurt yapmıyoruz ya?"

Bir muhabirin "Sinema dünyasını nasıl buluyorsunuz?" şeklindeki konuyu değiştiren sorusu üzerine Arkın, "Sinema mı? Boşver ya..." diyor.

Öğrencinin barınma sorunu varken kendi alanını boşveriyor. Türk aydın tavrı budur işte. Aydın kişi, halkın sorunlarını en başa yazar. Sanatçıların kaçı bu soruna Cüneyt Arkın kadar duyarlı bu da işin başka bir boyutu.


uuh
İstanbul Tıp Fakültesi, 1960’lı yıllar. Soldan ikinci kişi Cüneyt Arkın

 

DEĞİŞEN BİR ŞEY YOK

İstanbul Tıp Fakültesi’ni 2014 yılında kazandığımda okul başlamadan kalacak yer aradım. Ben öğrenci evinde kaldım, hiç yurtta kalmadım ancak o dönem yurtları araştırınca şunu görüyorduk. KYK yurdu çıkan piyonga çıkmış kadar seviniyordu çünkü 5 milyon öğrenciye 600 bin yurt kontenjanı düşüyordu. Çok azdı. Özel yurtlar ve cemaat-tarikat destekli daha özel(!) yurtlar arasında ise inanılmaz fiyat farkı vardı. Biri çok pahalı iken diğeri çok ucuzdu. Birçok arkadaşımın fikirlerine karşı olmasına rağmen mecburen cemaat-tarikat destekli bu yurtlara gittiğine şahit oldum. Oysa İstanbul Tıp Fakültesi gibi köklü bir kampüse yurt yapılamaz mıydı?

FETÖ, yıllarca öğrenci yurtlarında örgütlendi. Diğer tarikat ve cemaatler de aynısını yapıyor. 15 Temmuz Darbe Girişimi’nden çıkarılacak ders; tarikat ve cemaat yurtlarını kamulaştırmak, yeni yurtlar yaparak öğrencinin barınma sorununu çözmekti. Salgın döneminde üniversitelerin açılmasıyla birlikte bu sorun tekrar gündeme geldi, hem de hiç olmadığı kadar. Şimdi bu kronik sorunu çözme vaktidir.

             AKUT ÇÖZÜM:

  • Devlet kurumu ve sendikaların lojmanları öğrencilere cüzi ücretlerle tahsis edilmeli.
  • Üniversite alanları içerisine geçici prefabrik konutlar inşa edilmeli
  • Konut kiralarındaki fahiş fiyatlar denetlenmeli, ev kiralamak isteyen öğrenciler serbest piyasa ekonomisine kurban edilmemeli, devlet ev kiralarına müdahale etmeli.

    KRONİK ÇÖZÜM:
  • Mevcut devlet yurtlarının kapasiteleri(5 milyon öğrenciye 720 bin KYK kontenjanı) yetersizdir.  Önümüzdeki süreçte planlı şekilde devlet yurtlarının sayısını arttırılması, yurt koşullarının iyileştirilmesi öğrencilerin daha güvenilir ve daha uygun fiyatlar karşılığında barınması sağlanmalıdır.

Tarikat ve cemaatlere ait yurtlar kamulaştırılarak KYK yurdu haline getirilmeli, öğrencilerin kullanımına açılmalı.