Neden her hekim sağlık hukuku bilmelidir?

Medikal Malpraktis Derneği olarak sağlık çalışanlarının sağlık hukukunu bilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sağlık alanında özellikle son dönemde en çok karşılaşılan durum, tıbbi müdahaleden doğan hukuki ve cezai sorumluluktur. Uygulamada malpraktis olarak anılan bu dal, hatalı tıbbi müdahaleden sonra sorumlu olan sağlık çalışanlarına karşı hukuki ve cezai anlamda sorumluluk yüklenmesi sonucunu doğurur. Hekimin uyguladığı tıbbi müdahale, yetkili kişi tarafından tıp biliminin kurallarına göre yapılan teşhis, tedavi ve koruma faaliyetlerini kapsamaktadır.

Medikal Malpraktis Hekimi Nasıl Etkiler?

Bilgisizlik, deneyimsizlik ya da ilgisizlik nedeniyle bir hastanın zarar görmesi yani “hekimliğin kötü uygulaması” durumunda, hekim malpraktis ile karşı karşıya kalmış olur. Hekim böyle bir durumda cezai ve hukuksal boyut olarak yüklü tazminatlar ile karşı karşıya kalır ve bir anda savcı-hakim önünde kendini hak ararken bulur.  Özellikle son dönemde şikayet ve davalardaki artış, hekimler üzerinde ciddi baskıya sebebiyet vermeye başlamış ve hekimleri çalışamaz hale getirmiştir. Hukuksal anlamda ciddi sorun yaşayan hekimler, bu durumdan muzdarip olmaya başlamıştır. Ceza ve Hukuk davalarıyla boğuşmak durumunda kalan hekimler için de bu süreç oldukça sancılı bir şekilde ilerlemektedir. Hukuk alanına uzak olan hekim, bu süreçte nasıl bir yol izlemesi gerektiğini haliyle bilememekte ve oldukça yıpranmaktadır. Hekimin bu süreci çok daha sorunsuz halledebilmesi için sağlık hukuku bilmesi her zaman lehinedir.

Hekim adına ortaya çıkabilecek önemli hukuki risklerin önceden analiz edilerek gerekli önlemlerin alınması ve bu şekilde sorunlar ortaya çıkmadan önlenmesini sağlamak, ancak sağlık hukukunun bilinmesi ile mümkün olabilir. Sağlık hukukunu bilmek, hekimin yaşama olasılığı büyük olan hukuksal malpraktis sürecini çok daha profesyonel yürütüp yönetebilmesine ve olabilecek riskleri oluşmadan bertaraf etmesine yardımcı olur.  Yaşanan hukuki süreci çok daha iyi atlatır ve bu sayede hem maddi olarak hem de psikolojik olarak en az yıpranma ile süreci başarıyla sona erdirir.

Sağlık Hukukuna Hakim Olmak Ayrıcalıktır

Sağlık hukuku eğitimi ile hekim kapsamlı olarak haklarını öğrenir, tıbbi müdahalenin hukuka uygunluk şartlarını bilir. Özellikle dava sürecinde hekimlerin sorun yaşamasına sebep olan durum, aydınlatılmış onamın yanlış alınmasıdır. Birçok sağlık çalışanı aydınlatılmış onamı almadığı ya da yanlış aldığı için dava sürecinde büyük sıkıntılar yaşamaktadır.  Aydınlatılmış onam, komplikasyon aydınlatması, hastanın rızası gibi kavramlar sağlık hukuku alanında çok önemli bir yer teşkil eder ve ciddi ayrıntı barındırır.

Sağlık hukuku eğitimi aydınlatılmış onamın nasıl alınmasını gerektiğini ayrıntıları ile gösterir. Sağlık çalışanı sağlık hukuku bilirse; tıbbi müdahaleden kaynaklanan hukuki sorumluluğu, cezai sorumluluğu, tıbbi müdahale öncesinde, müdahale esnasında ve sonrasında nasıl hareket etmesi gerektiğini, dava sürecinde nasıl bir yol izlemesi gerektiğini ayrıntısı ile bilir. Karşısına çıkabilecek riskleri görerek hareket eden hekim, artık hasta ile daha ilk görüşme esnasında nasıl bir yol izlemesi gerektiğini ayrıntısı ile bilir. Özellikle aydınlatılmış onam, komplikasyon bilgilendirmesi, rıza gibi kavramları bilen hekim, yaşama olasılığı büyük olan medikal malpraktis sürecini sorunsuz bir şekilde atlatır. Bu kavramlar ayrıntıları olan ve fazlaca bilgi içeren kavramlardır. Çok fazla ayrıntı taşıyan bu kavramlar, sağlık hukuku eğitimlerinde doğru bir şekilde aktarılır. Sağlık çalışanını olabilecek, yaşanabilecek her türlü medikal malpraktise hazırlar ve sorunların çoğunu bertaraf etmesine yardımcı olur. Bu sebeple her sağlık çalışanı sağlık hukukunu bilmelidir. Bu sayede sağlık çalışanı dava risklerine karşı süreci hem bilerek hem de iyi bir şekilde yöneterek idare eder. Hekimi dava ve sonuçlarından, maddi, manevi ve cezai anlamdaki olumsuz etkilerinden kurtarır. Çünkü bu sayede sağlık çalışanı süreci hukuksal anlamda iyi idare eder ve hukuki sorunların çoğunu bertaraf eder.

 

Medikal Malpraktis Derneği

Av. Pelin GÖKTUĞ