Sağlık Bakanlığı’na verilen 17 bin 266 asistan kadrosu ilan edildi. Bu kadro ilanı ile ilgili Medikal Malpraktis Derneği’nin görüşünü sunuyoruz.
Kadro ilanının öncesinde, söz konusu kadrolara ilişkin 07.04.2022 tarihinde yayınlanan bir kanunla Sağlık Bakanlığı adına uzmanlık eğitimi yapanların ilave mecburi hizmetlerinin kaldırıldığı duyuruldu. Ayrıca istifa ettiği için yeniden devlet memurluğuna başlayamayan hekimlerin, Sağlık Bakanlığı adına üniversitelerde açılan uzmanlık kadrolarını tercih edebilmeleri önündeki engel kaldırılarak; söz konusu kadro için ciddi bir başvuru sayısı oluşması adına bir düzenleme de yapıldı. Bu düzenleme ile uzman hekim kadroları arttırıldı.
Uzun zamandır sağlıkta şiddet, mobbing, anayasaya aykırı olan nöbet süreleri, yoğun iş yükü ve medikal malpraktis davaları ile mücadele eden sağlıkçılar için; bu son düzenlemeler gerçekten umut ışığı oldu. Özellikle asistan kadrosunun arttırılması; birçok sağlıkçının üzerindeki iş yoğunluğunu azaltacağı gibi, mobbingi de ciddi manada aza indirgeyecektir. Kadronun arttırılması ile, sağlıkçıları neredeyse çalışamaz hale getiren nöbet sorunu da bertaraf edilecektir. Çünkü böylece asistan nöbetlerinde rahatlama olacak ve ayrıca iş yoğunluğunu da aza indirgeyecektir.
Yeni kadroların ilanı; bu olumlu getirileri ile birlikte, beraberinde bazı endişeleri de getirmiştir. Bazı hekimlere göre, eğitici başına düşen asistan hekim sayısının artması eğitimin kalitesini düşürecektir. Zira açılan kadro sayısı düşünüldüğünde, Tıpta Uzmanlık Sınavı’na giren hemen hemen bütün asistan hekimlere bakanlık tarafından kadro verilecek. Bu da nitelikli eğitimin sürdürülebilirliği konusunda endişeye sebep olmuştur. Tabii işin bu kısmını zaman gösterecek. Ancak yine de söz konusu düzenlemenin; sağlıkta artık ciddi bir yara haline gelen mobbing, iş yükü ve nöbet sorunlarını ciddi anlamda çözeceği aşikardır. Bu düzenleme umut ışığı olmakla birlikte, yeni düzenlemelere de umarım yol açar.
Av. Pelin GÖKTUĞ
MEDİKAL MALPRAKTİS DERNEĞİ